Akcizni obveznici do petka da ispune zakonsku obavezu

Uprava carina podsjetila je akcizne obveznike da do 15. septembra moraju da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja i plaćanja akcize kod povećanja njene visine, prenosi RTCG.

Posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama uvedena je obaveza obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja akcize, kod povećanja njene visine.

“Kako bi ispunili zakonom propisane obaveze u roku, a to je u ovom slučaju 15. septembar, akcizni obveznici moraju da ispoštuju određenu proceduru”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave carina.
Proizvođači, uvoznici kao i osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili malo, koji na dan prije povećanja visine akcize imaju na zalihama akcizne proizvode, dužni su da naprave popis zaliha tih proizvoda, i da na zatečene zalihe naprave obračun razlike akcize prema iznosima i stopama propisanim Zakonom o akcizama.
“Napominjemo da navedenu obavezu nemaju osobe koje obavljaju trgovinu na veliko, i/ili trgovinu na malo duvanskim proizvodima”, rekli su iz Uprave carina.


Popis zaliha akciznih proizvoda i obračun razlike akcize, treba da se podnesu na obrascu AKC-ORA, nadležnim područnim jedinicama Uprave carina u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je došlo do povećanja visine akcize, odnosno do 15. septembra, do kada se razlika akcize mora uplatiti.
Obrazac kao i podaci o žiro računu za uplatu razlike akcize, sa uputstvom za popunjavanje, se može preuzeti sa sajta Uprave carina.


“Zakonom o akcizama predviđena je prekršajna odgovornost i propisana novčana kazna od dvije hiljade eura do 20 hiljada eura, za kompaniju, ako na dan povećanja visine akcize akciznih proizvoda ne obavi popis zaliha, obračun i uplatu akcize, odnosno razliku akcize, u skladu sa zakonom”, rekli su iz Uprave carina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *