Beranci gosti festivala “Zavičajne staze”

Beranski pjesnik, Braho Adrović i Ljubeta Labović iz Beograda bili su gosti Festivala „Zavičajne staze“ koji se održavao u subotu,u Šipoicama kod Bijelog Polja u okviru Bihorskog kulturnog ljeta, prenosi portal espona.me.

Adrović i Labović su nastupili u subotu, u bašti rodne kuće velikog Ćamila Sijarića, gdje je priređen poetski čas, na kojem su, sa po dvije svoje pjesme, učešće uzeli i Beranka Mirveta Islamović, koja živi i radi u Švajcarskoj i Faiz Softić iz Luksemburga.
Besjede o njegovom književnom djelu održane su kod spomen česme koja nosi njegovo ime, a govorili su: prof. dr Hasnija Muratagić – Tuna, iz Sarajeva i pjesnik i književni kritičar iz Beograda, Ljubeta Labović.

U ime organizacionog odbora Festivala „Zavičajne staze“ koji se po deseti put održavaju u Petnjici govorio je i književne programe vodio istaknuti kulturni radnik i novinar Mirsad Rastoder.
Jučerašnje svečanosti su nastavljene u Biblioteci „Ćamil Sijarić“ u Godijevu gdje je književnik Braho Adrović između ostalog promovisao knjigu priča „Niska od sunčanih zrnaca“ Misere Suljić Sijarić iz Sarajeva.
Festival “Zavičajne staze” nastavlja se u Petnjici gdje će biti predstavljeno djelo njemačko-luksemburškog pisac Gi Helmingera o čijem djelu će govoriti Jovan Nikolaidis i Faiz Softić.

Festival će biti završen u utorak, kada će biti proglašeni pobjednici i uručene nagrade najuspješnijima na konkursku za priču inspirisanu Bihorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *