Bezbjednost hrane na viskom nivou

Bezbjednost hrane na viskom je nivou, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Tokom ljetnje sezone kontrolisali su bezbjednost hrane i ocijenili da je kontrola bila dobra i uspješna, saopštila je direktorica Uprave Vesna Daković.

“U prethodna tri mjeseca redovno smo izvještavali javnost o sprovedenim kontrolama i mjerama koje su preduzimane. Istovremeno, vršili smo pojačani nadzor na mjestima sa pojačanim prometom hrane u cilju zaštite zdravlja građana i turista. Kontrola je vršena prilikom uvoza hrane na graničnim prelazima, u skladu sa procjenom rizika, kroz pojačano uzorkovanje i laboratorijske analize.

U unutrašnjem prometu, a za turističke centre, formirani su mobilni timovi, koji su redovno vršili nadzor”, kazala je Daković, prenosi RTCG.

Inspektori za hranu su kontrolisali proizvodnju, obradu, preradu, distribuciju i promet hrane i hrane za životinje. Vršena je provjera i bezbjednosti vode u objektima.

“U unutrašnjem prometu, u navedenom period, izvršena je kontrola ukupno 1.519 objekata u kojima se posluje hranom. Izdato je 31 rješenje o privremenoj zabrani djelatnosti do uklanjanja neusaglašenosti, 42 rješenja koja se odnose na infrastrukturne zahtjeve. Izdata su 62 prekršajna naloga i uništeno je 490 kg hrane za koju je utvrđeno da nije bezbjedna”, saopštila je Daković.

Prilikom uvoza pošiljki hrane neživotinjskog porijekla, vršen je takođe pojačan nadzor i uzorkovanje za laboratorijske analize, usljed pojačanog prometa hrane i procjene rizika. Tako je u junu laboratorijski ispitano 39,7 odsto, u julu 19 odsto i avgustu 17 odsto pošiljki hrane iz uvoza neživotinjskog porijekla i predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

“Pošiljke kod kojih je laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno da ne odgovaraju zahtjevima bezbjednosti i takve pošiljke su vraćene ino-isporučiocu ili su uništene na propisani način. Takvih pošiljki harane neživotinjskog porijekla, predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom, u junu mjesecu je bilo 20 ukupne težine 163 tone, u julu 10 pošiljki težine 86,9 tona i u avgustu 4 pošiljke hrane ukupne težine 1,2 tone i 52 komada predmeta koji dolaze u kontakt sa hranom”, kazala je Daković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *