Braunile povučene iz upotrebe

Crnogorska agencija za ljekove i medicinska sredstva je, poštujući zakonske procedure, izdala naredbu za obustavu upotrebe i povlačenje svih serija kanila u čiju se ispravnost sumnja, prenosi portal radio Berane.

“Kanile se nalaze u karantinu JZU „Montefarm“ gdje će se izvršiti uzorkovanje radi mikrobiološke analize i kontrole sterilnosti proizvoda, kazala je PR Ministarstva zdravlja Jelena Pelević.

Ona je dodala da se proces liječenja pacijenata obavlja nesmetano zamjenskim sredstvima .

Ministarstvo je o tome obavijestilo proizvođača i međunarodne partnere koji će, takođe, ispitati ispravnosti tih proizvoda. Do sada, tvrde nadležni, nijesu registrovane ozbiljnije posljedice po zdravlje ljudi koje bi se mogle povezati sa korišćenjem sumnjivih braunila.

“Institut za javno zdravlje nije registrovao povećanje prijavljivanja slučajeva intravaskularnih infekcija, niti se takvo povećanje očekuje s obzirom da su navedene serije povučene iz upotrebe. Bez obzira, nadzor nad simptomima i znacima svih infekcija i zaraznih bolesti u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će do daljnjeg ostati pooštren”, naglasila je Pelević.

Formirano je i radno tijelo koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, crnogorske agencije za ljekove i medicinska sredstva „Montefarma“, Instituta za javno zdravlje i Zdravstveno-sanitarne inspekcije, a koje će pratiti situaciju na terenu. Rezultati analiza sumnjivih braunila znaće se za nekoliko dana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *