CG dobila berzu struje

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore EPCG Tonino Maljo, izvršni direktor Crnogorskog operatora tržišta električne energije COTEE Milan Radović, kao i izvršni direktor i predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES Ivan Bulatović i Dragan Laketić potpisali su danas Ugovor o osnivanju i Statut preduzeća Berza električne energije DOO.

Osnivanjem Berze električne energije suštinski stvoreni su uslovi za bolje i konkurentnije tržište električne energije u Crnoj Gori, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon potpisivanja Ugovora o osnivanju kompanije Berza električne energije DOO danas u Podgorici.

“To znači da će Crna Gora, osim što će postati energetsko čvorište u infrastrukturnom smislu izgradnjom podmorkog kabla, stvaranjem sopstvene berze omogućiti da se pod transparentnijim i kvalitetnijim uslovima trguje električnom energijom u Crnoj Gori. To za energeske subjekte znači da će imati jednake uslove za sve za trgovinu električnom energijom, a za građane znači da će se stvoriti uslovi da, čim imamo konkurentnije tržište, možemo govoriti možda i o jeftinijoj električnoj energiji za potrošače“, kazala je Sekulić.

Ona je podsjetila da obaveza formiranja Berze električne energije proizilazi iz našeg članstva u Energetskoj zajednici, ali i proces pristupanja Evropskoj uniji, prenosi Cdm.
“Jedan od ciljeva berze je saradnja sa energetskim kompanijama iz regiona, a uspostavljanje efikasnog i likvidnog veleprodajnog tržišta je, takođe, preduslov za uspostavljanje i konkurentnog maloprodajnog tržišta, što znači da će, posljedično, otvaranje berze električne energije predstavljati i benefit za krajnjeg kupca“, kazao je Maljo.

Izvršni direktor COTEE Milan Radović kazao je da su se osnivanjem Berze električne energije stekli uslovi za energetsko djelovanje i van granica Crne Gore.

“Imamo preko 50 trgovaca električnom energijom u Crnoj Gori, a formiranjem berze taj broj će se i proširiti. Ovo je istovremeno i šansa za novo zapošljavanje u samoj Berzi, a takođe i za novo zapošljavanje ljudi koji će se baviti berzanskim poslovima“, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, stekli su se i veoma važni uslovi da budemo predstavljeni u Evropi, odnosno da budemo dio evropskog energetskog sistema, kako preko podmorkog kabla, tako i preko trgovine.

“Ovo je veliki dan za Crnu Goru, a zna se da je energetski sektor okosnica i stabilnosti i razvoja ekonomije Crne Gore“, zaključio je Radović.

Nakon što je Ugovor o osnivanju Berze električne enegrgije potpisan od strane tri energetska subjekta, slijedi procedura registrovanja preduzeća kod CRPS, a potom će kompanija na prvoj sjednici odbora direktora imenovati izvršnog direktora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *