Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovila UN, obilježava se danas, 25. novembra.

U znak sjećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo 1999. godine, Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Sestre Mirabel simbol su nacionalnog i feminističkog otpora Dominikanske republike, a evo i malo više detalja o tome ko su one bile. Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede Mirabel su bile političke aktivistkinje i simbol otpora prema diktatorskom režimu tadašnjeg vladara Trujilla. Djelovale su pod imenom „Las Mariposas“ (Leptiri), a zbog svoje borbe za demokratiju i revolucionarnioh aktivnosti, hapšene su nekoliko puta, zajedno sa svojim muževima. 25. novembra 1960. godine, na putu ka muškom zatvoru, gdje su isle u posjetu svojim muževima, tajna policija diktatora Trujilla likvidirala je ove hrabre sestre, da bi njihova tijela polomljenih kostiju i sa vidnim tragovima davljenja, bila pronađena u džipu gurnutom sa puta da izgleda kao nesrećni slučaj. Ovo stravično nedjelo izazvalo je šok i bijes među narodom, što je dovelo do stvaranja i jačanja pokreta protiv Trujillovog diktatorskog režima. 30. maja naredne godine, na njega je izvršen atentat, a vrlo brzo dolazi i do pada njegovog režima.

Ovaj dan, koji se u svijetu obilježava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1700 organizacija u preko 100 država svijeta, a koja se završava 10. Decembra, Danom ljudskih prava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *