Iz Skadarskog jezera izronio ratni parobrod “Skenderbeg”

Zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera prije neki dan je na površinu izronio potopljeni ratni brod iz Drugog svjetskog rata “Skenderbeg” i to u blizini Karuča ispod Crne Glavice.

Tako je najveće jezero na Balkanu skrivalo tajanstvenu olupinu putničkog parobroda Skenderberg potopljenog još 1942. godine.

Za vrijeme najnižeg vodostaja i najbolje vidljivosti, obično u septembru, olupina se mogla vidjeti i s površine, a ovo je prvi put da je kompletan brod izronio iz Skadarskog jezera, što i ne čudi jer je “ležao” na svega 11 metara dubine.
Ovaj parobrod je u Trstu 1916. godine izgradila brodarska kompanija Austrian Lloyd Trieste. Odmah po izgradnji parobrod kupio ga je Stefan Curani iz Skadra. Od 1924. do 1927. godine bio je u vlasništvu „Jadransko-skadarske plovidbe“, kada ga otkupljuje A.D. „Boka“, a od 1934. godine je pripao A.D. „Zetska plovidba“.

Skoro tri decenije prevozio je putnike i hranu na svakodnevnoj relaciji Rijeka Crnojevića – Skadar. U Prvom svjetskom ratu služio je Austriji, zatim Kraljevini Jugoslaviji, da bi ga početkom 1941. godine Italijani pripojili svom plovnom parku.
Dimenzije Skenderbega su 21.10 metara dužine i 5.30 metara širine. Nosivost mu je 20 tona, posadu je sačinjavalo šest članova, a pogonio ga je parni stroj od osamdeset konjskih snaga.

U partizanskoj akciji 12. februara 1942. godine, u karučkom zalivu borci bataljona ”Carev Laz” su nakon kraće borbe zarobili parobrod i potopili ga bez oštećenja, otvaranjem ventila.

Poslije rata, bila su dva pokušaja izvlačenja Skenderbega (1946. i 1952. godine), ali zbog slabe tehničke pripremljenosti, oba puta je izvlačenje bilo bezuspješno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *