Jod popravlja koncentraciju

Tokom vrelih, tropskih dana koncentracija i pamćenje često zakažu. Ne možemo cio dan provesti pod klima uređajem, kako bi izbjegli pad koncentracije. Moramo pronaći rješenje kako ostati “budan” cio dan. Rješenje za taj problem je jod.

Nedostatak joda je jedan od glavnih uzročnika pada koncentracije. Pri velikim vrućinama, mozak gubi tečnost a koncentracija naglo opada. Tada treba napraviti pauzu, osvježiti tijelo i nadoknaditi jod. Jako je važno da se jod unosi svaki dan u dovoljnim količinama, jer tijelo nije u stanju da ga samostalno proizvodi.

Postoje razni načini da se nadoknadi jod. Jodirana so je najčešće izvor joda za većinu ljudi. Međutim, unošenje soli u velikim količinama, koje su našem organizmu potrebne kad je toplo, nije baš preporučljivo.

Bolje rješenje su morska riba i alge, voće i povrće. Pri visokim temperaturama, opasnost od dehidracije organizma je sveprisutna, pa je najbolje jod nadoknaditi mineralnom vodom bogatom prirodno rastvorenim jodom. Na taj način mozak dobija neophodnu tečnost, a tijelo nadoknađuje dragocjeni mineral-jod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *