Marčelo: Mali festivali više poštuju izvođače

Nastup na prvoj večeri Thunder festa u Beranama srbijanski reper Marčelo ocijenio je kako posebno emotivan, jer nakon ovog koncerta kolega sa kojim nastupa, od početka, Ministar Lingvista neće nastupati sa njima, prenosi Radio Berane.

” Ovo je Miškova poslednja redovna svirka sa nama, jer se iz jedinog legitimnog razloga, zbog ljubavi seli.Osim toga prvi put smo ovdje u Beranama, pa upravo to čini da ovaj nastup bude poseban za nas”, rekao je Marčelo.

Pred nekoliko hiljada posjetilaca ovaj popularni reper izveo je odbrane pjesma, a publika je njegove stihove pjevala u jednom glasu.

“Ovo je alternativa, alternative, jer je ovo muzika koja pokušava da kaže nešto zaista sa margine. U Srbiji je takvo stanje da se i oni sa margine nastoje potisnuti, jer misle drugačije, da ih uopšte nema u javnom prostoru. Ta vrsta borbe protiv režima i mentaliteta koji voli diktatorski režim čini da mi sve više budemo zahvalni svima onima koji imaju volje da čuju šta imamo da kažemo. Sve jedno je koliko je ljudi da li je sto ili nekoliko hiljada mi nastojimo da pružimo isti šou” dodao je on.

Objašnjavajući svoj rad Marčelo je rekao da sebe ne doživljava kao muzičara, već da se time bavi kako bi kroz muziku i stihove pripovijedao. Sebe doživljava prvenstveno kao pripovjedača, a u prilog tome ide i činjenica da je objavljivao uspješne romane.

” Nedavno je izašao novi roman “Higijena nesećanja”, riječ je o drugoj knjizi trilogije “Malterego”, narativno zamišljene kao susret književnosti i savremenih serija.Ovo je centrali i najvažnio dio ove trilogije, drugi dio izlazi u novembru i veoma sam uzbuđen. Proza je drugačija od muzike, traži malo više afirmacije i intimniju atmosferu” rekao je i dodao da se nada da neće morati da bira između muzike i pisanja, ali da ukoliko to bude slučaj uvijek će izabrati pisanje za svoj životni poziv.

On je uz Eda Maajku bio glavna zvijezda prve večeri ovogodišnjeg Thunder festa, a kuriozitet je da su upravo ova dva muzičara prvi reperi iz država nastalih nakon raspada Jugoslavije koji su sarađivali,koji su sarađivali i to na Marčelovom prvom albumu.

Komentarišući svoj nastup kazao je da uživa na malim koncertima, jer je odnos organizatora bolji i mužičari se više cijene.

“Nije prvi put da ovo kažem, ali ću ponoviti opet , jer je važno govoriti o tome. Ja, za razliku od velikog broja kolega, biram da skrećem pažnju na to jer ne želim da igram ulogu koja je dodijeljena muzičarima da se smješkaju i budu fini. To je strašno nemanje stava, ja to ne želim. Veliki festivali na Balkanu, sa svjetskim hedlajnerima, domaće muzičare tretiraju stoku, dok manji festivali donose drugačiju vrstu energije, dostojanstva i poštovanja” smatra Marčelo.

Na Festivalu, pod vedrim nebom, “Thunder fest” ove godine na prvoj festivalskoj večeri pored Marčela i Eda Maajke, nastupili su i Sale L i THCF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *