Pravilnik iz 1996. zamijenjen novim

Ministarstvo sporta Crne Gore, promijenilo je, dvadeset godina stara, pravila o objektima, opremi i kadrovima, neophodnim za osnivanje klubova, saveza i drugih sportskih organizacija.

Umjesto starog koji datira iz marta 1996. na snagu je stupio novi Pravilnik, kojim ministartsvo precizno reguliše “osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija”. Glavne novine koje će važiti za sve buduće novoosnovane klubove i saveze, odnose se na broj registrovanih sportista neophodnih za osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija, izmijenjeni su uslovi u pogledu sportskih objekata odnosno prostora, potrebnog stručnog kadra i sportske opreme.

Prvi put, novim pravilnikom Ministarstva sporta definiše se broj sportista neophodan da bi se osnovala jedna sportska organizacija, prenosi RTCG.

“Ukoliko je riječ o kolektivnim sportovima, jedan od uslova je da klub kod odgovarajućeg saveza ima registrovanu najmanje jednu sportsku ekipu ili najmanje petnaest registrovanih sportista u mladjim i omladinskim kategorijama. U pojedinačnim sportovima, klub treba da ima najmanje pet, kod matičnog saveza, registrovanih sportista. Novina je i to što je sportska organizacija dužna da učlani sportiste kod nacionalnog saveza ili ih ugovorom angažuje i registruje”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz ministarstva, da bi neka sportska organizacija zadovoljila prostorne uslove neophodne za rad, pored kancelarije u poslovnom objektu u kojoj se nalazi sjedište organizacije, treba da ima i sportski objekat za pripeme odnosno trening i vježbanje sportista u toku cijele godine.
Nova pravila propisuju da su lopte, trenerke, dresovi, sprave, uređaji i drugi sportski rekviziti, potrebni za opremanje i aktvnosti sportista.

“Neophodna im je i kancelarijska oprema, a klubovi koji se takmiče u seniorskoj konkurenciji u najvišem nacionalnom rangu, opštinski i nacionalni savezi treba ubuduće da imaju i zvaničnu internet prezentaciju koja sadrži: osnovne podatke o sportskoj organizaciji, o članovima, sportistima, stručnim licima i njihovim licencama, podatke o realizaciji programa koji se finansiraju iz državnog budžeta po osnovu Javnog konkursa, podatke o sportskim rezultatima, statut i opste akte i sportska pravila. Neophodno je da imaju i pribor za pružanje prve pomoći, dok sva oprema treba da je atestirana i da odgovara standardima koji se odnose na tu vrstu sportske opreme”, pojasnili su.

Novi “Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija” stupio je na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu Crne Gore dok stari “Pravilnik o bližim uslovima koje treba da ispunjavaju sportske organizacije u pogledu objekata, opreme i kadova” iz 1996. više ne važi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *