Studije u oblasti hidrometeorologije u Koreji

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) Luka Mitrović i predstavnik Sektora za hidrografiju ZHMS, kapetan korvete Branislav Gloginja, boravili su u radnoj posjeti Republici Koreji (Južna Koreja), tokom koje je potpisan memorandum o saradnji hidrografskih službi dvije države, prenose Vijesti.

“Tokom petodnevne posjete održani su sastanci sa generalnim direktorom Biroa za međunarodne pravne poslove Ministarstva spoljnih poslova Koreje, Čul-Ju Parkom, ambasadorom za Geografska imena pri Sjeveroistočnoj azijskoj fondaciji Euj-sang Juom, kao i sa direktorom Korejske meteorološke administracije (KMA), Jae-Čeol Namom. Glavni cilj posjete je bio unaprijeđenje razvoja hidrografske službe u Crnoj Gori pa je potpisan

Memorandum o razumijevanju između Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju i Korejske hidrografske i okeanografske agencije (KOHA) koji su potpisali Mitrović i direktor KHOA Dong-jae Li. Tom prilikom, dogovoreno je i školovanje za jednu osobu iz Crne Gore za hidrografa B kategorije prema IHO-FIG-ICA standardima u 2018. godini o trošku Republike Koreje”, saopšteno je danas iz ZHMS.

Na sastanku Mitrovića i Gloginje sa direktorom Korejske meteorološke administracije (KMA), ponuđeno je i školovanje za jednog meteorologa iz Crne Gore na postdiplomskim studijama u 2018. godini, takođe o trošku Republike Koreje.

Inače, nedavno je je ambasador Republike Koreje u Crnoj Gori Ju Dae Jong predstavnicima Sektora za hidrografiju ZHMS, uručio dva modula softvera CARIS: za izradu elektronskih navigacijskih karata (ENC) – S-57 composer, te za izradu pomorskih papirnih karata- Paper chart composer sa jednogodišnjim održavanjem.

Ovi najmoderniji specijalistički softveri veoma su značajni za rad i aktivnosti Sektora za hidrografiju ZHMS na izradi elektronskih navigacionih karata koje su danas glavno sredstvo vođenja navigacije na brodu, kao i tradicionalnih, papirnih karata koje su neophodan backup za elektronske.
Vrijednost te donacije iznosi 20.000 eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *