UCG: Odlučeno na osnovu zakona i ovlašćenja

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je odluku o rapisivanju konkursa za upis studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama donio na osnovu zakonskih normi i ovlašćenja, saopšteno je iz tog tijela.
Podsjeća se da je UO, na sjednici koja je održana u petak, donio odluku da se raspiše konkurs za upis na prvu godinu studija na primijenjeni studijski program VMŠ, Berane na Medicinskom fakultetu, prenosi Mina.

Pojašnjava se da je odluka o upisu na VMŠ donijeta s obzirom na to da je ta visokoškolska ustanova dobila akreditaciju Savjeta za visoko obrazovanje u maju ove godine.

U odluci UO se navodi da je Ministarstvo prosvjete donijelo rješenje 3. jula ove godine kojim se utvrđuje upis 70 studenata u prvu godinu studija za osnovni primijenjeni studijski program VMŠ.

„Vlada Crne Gore je donijla zaključak 8. juna ove godine kojim nije saglasna sa odlukom UO UCG o promjeni sjedišta studijskog programa primijenjenih studija na Medicinkom fakultetu – VMŠ sa sjedištem u Beranama”, navodi se u Odluci.

Vlada je, podsjeća se, donijela zaključak 6. jula ove godine kojim se utvrđje broj studenta za upis u prvu godinu osovnih studja UCG za studijsku 2017/2018 koji se finansiraju iz budžeta Crne Gore, s tim da se vrše izmjene za Medicinski fakultet u dijelu VMŠ u koloni broj studenata dodaje se 70 i dala saglasnost na konkurs.

Navodi se da je Uprava za inspekcijske poslove 12. jula donijela rješenje kojim se naređuje UCG da otkloni nepravilnosti učinjene u postupku raspisivanja konkursa za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija na UCG za studijsku 2017/2018 na način što će raspisati konkurs za upis 70 studenata u prvu godinu studija na VMŠ u Beranama.

„Članovi UO – predstavnici osnivači zastražili su dopisom od 21. jula ove godine hitno održavanje sjednice UO radi rješavanja aktuelnog problema u vezi sa upisom studenta na prvu godinu osnovnih studija na osnovni studijski program VMŠ u Beranama za studijsku 2017/2018 godnu i Odlukom Vlade od 6. jula o upisu studenata”, piše u Odluci UO.

Dodaje se da je Studentski parlament UCG dostavio UO Odluku Skupštine tog tijela 4. avgusta koja je usvojila predloge koji se odnose na status i upis brucoša na Medicinski fakultet VMŠ sa sjedištem u Beranama.

„UO je saglasno ovlašćenjima i zakonskim normama odlučio kao u depozitivu ove odluke. Saglasno Zakonu, Statutu,i drugim opštima aktima UCG Medicinski fakultet je nadležan za realizaciju praktične i teorijske nastave na studijskom programu VMŠ“, kaže se u saopštenju UO.

Dodaje se da je to tijelo donijelo, na predlog rektora, odluku kojom se utvrđuje zahtjev za budžetkim sredstvima UCG u iznosu od 22,28 milion eura.

U odluci UO se navodi da se zahtjev dostavlja ministarstvima prosvjete i finansija u propisanoj proceduri, a da odlika stupa na snagu danom donošenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *