oklop vozilo35 miliona eura za opremanje i naoružavanje lakih oklopnih vozila

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža (www.balkansec.net), za nabavku 67 vozila JLTV Crna Gora je potrošila nešto manje od 33 miliona eura, a plan je da se daljinski upravljana borbena stanica ugradi na 55 vozila, piše RTCG.

Vlada Crne Gore predvidjela je u budžetu za narednu godinu uzimanje kredita od 35 miliona eura za opremanje i naoružavanje lakih oklopnih vozila JLTV, pa se tako može desiti da se za kupovinu daljinski upravljanih borbenih stanica potroši više nego za sama vozila.

Riječ je o stanici koja može, prema procjeni potreba konkretnog taktičkog zadatka, da prihvati mitraljez kalibra 7,62 milimetara (mm) zatim 12,7 mm ili automatski bacač granata. Osam vozila biće platforme za protivoklopna dejstva i vatrenu podršku i imaće lansere vođenih raketa.

Preostala četiri vozila biće u komandnoj i medicinskoj varijanti i zato neće imati borbenu stanicu.

Nabavka vozila JLTV ugovorena je 23. oktobra sa Vladom SAD koja je obezbijedila namjenski kredit od oko 32,8 miliona eura, navodi portal.

“Predviđena je nabavka baznih vozila, a naoružanje će biti nabavljeno kod drugog proizvodjača. Informacije koje su do sada objavljene ukazuju na pregovore sa izraelskom firmom Elbit. Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković u julu ove godine posjetio je Elbit, firmu koja ima reference u oblasti proizvodnje i interacije borbenih stanica za razne korisnike širom svijeta”

Taj portal podsjeća da su borbene stanice u ponudi Elbita stabilizovane po obje ose i za osmatranje i nišanjenje koriste dnevnu kameru, termalnu noćnu kameru, laserski daljinomer i far.

Naoružanje prema zahtjevu korisnika mogu da budu mitraljezi u NATO ili nestandardnim kalibrima, a alternativno naoružanje su automatski bacači granata 40 mm (NATO) ili 30 mm (ruski i razni derivati).

Za osam JLTV u protivoklopnoj konfiguraciji potencijalni izbor su rakete Spike koje proizvodi izraelska firma Rafael.

Portal dodaje da se rok za nabavku naoružanja za JLTV podudara sa dinamikom uvodjenja u naoružanje tih vozila od 2020. do 2023. godine, a da je planirano da se ona koriste primarno u dvije pešadijske čete u Nikšiću i Pljevljima.

“Modernizacija Vojske Crne Gore uskladjena je sa standardima i zahtjevima NATO, ali porijeklo nove tehnike ne mora striktno da bude iz članica. Izraelska odbrambena industrija ima ulaz u NATO i računa na dobru prodaju borbenih stanica za JLTV čiji je broj korisnika širi – osim SAD očekuje se nabavka za Sloveniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Litvaniju. Prodaja borbenih stanica je unosan posao i to se vidi iz odnosa cijena na primjeru Crne Gore koja će više novca dati za naoružavanje u odnosnu na cijenu baznih vozila”, dodaje se.

Foto: RTCG
loading…