Građani Crne Gore, njih 42,6 odsto, se izjasnilo da govori srpski jezik, a 37,9 crnogorski.

U Crnoj Gori za bivšom Jugoslavijom žali 63 odsto građana, pokazuju rezultati regionalnog megaprojekta “Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope”, piše Tportal.

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj.

Rezultati istraživanja na 10.500 ispitanih svjedoče da su građani Kosova najlojalniji svojoj novoj državi, odnosno svega pet odsto žali zbog raspada Jugoslavije, a u Hrvatskoj samo 18 odsto građana.

S druge strane, poslije Srbije, najviše za bivšom Jugoslavijom žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto. Istraživanjem nije bila obuhvaćena Slovenija.

Od najplastičnijih u moru pokazatelja, stratifikovanih po polu, dobi, stepenu obrazovanja, zanimanju, dohotku i drugim kategorijama, jeste taj da 97 odsto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 odsto i hrvatsku zastavu sa šahovnicom.

Državnu zastavu Crne Gore prema rezultatima voli 72,6 odsto građana, a himnu 75,1 odsto.

Građani Crne Gore, njih 42,6 odsto, se izjasnilo da govori srpski jezik, a 37,9 crnogorski.

Srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije. U BiH, državnu himnu u prosjeku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.