Nagrada učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ za osvojeno drugo mjesto na likovnom takmičenju organizovanom u okviru projekta „Eko škola“, uručena je danas u Nikšiću.

Milisavu Koraću, koji je osvojio prvo mjesto uručen je laptop, a Andrija Bezmarević je za osvojeno treće mjesto nagrađen pametnim satom. U konkurenciji od 19 radova pristiglih iz 5 osnovnih škola iz oblasti u kojoj se sprovodi projekat „Eko škola“, drugo mjesto osvojila je učenica Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Beranama, Anja Veljić, a za svoj rezultat nagrađena je tabletom. Tema organizovanog likovnog takmičenja bila je „Zeleno budućnost ima, zelena Planeta svima!“, a takmičenje je organizovano sa ciljem podizanja svijesti djece, ali i čitave zajednice o važnosti zaštite životne sredine, kao i o koracima koje svako od nas može da preduzme kako bi doprinio očuvanju okoline i prirodnih resursa. Ova, kao i mnoge druge aktivnosti pomenutog projekta, usmjerene su upravo na djecu školskog uzrasta, a jedna od takvih aktivnosti jeste i literarno takmičenje organizovano krajem prošle godine gdje su učenici drugog razreda srednjih škola iz opština u kojima se projekat sprovodi imali priliku da na kreativan način predstave svoje viđenje njegovanja i očuvanja prirodnog ambijenta i značaja koji on ima za pojedinca i društvo. 14 radova na temu „Čovjek, čuvar prirode“ dostavili su učenici iz 5 srednjih škola, a prvo mesto je zauzela Berna Sutović, učenica Gimnazije „30. septembar“ u Rožajama koja je tom prilikom osvojila laptop. Drugo i treće mjesto na literarnom takmičenju osvojili su učenici Srednje mješovite škole u Petnjici, Dalila Agović i Aldin Prentić, a za postignuti rezultat nagrađeni su tabletom i pametnim satom.
Projekat „Eko škola“ koji sprovodi organizacija FORS Montenegro realizuje se u 14 opština u Crnoj Gori: Nikšiću, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Gusinju, Andrijevici, Plavu, Petnjici, Mojkovcu, Kolašinu i Danilovgradu sa ciljem upoznavanja građana, a naročito najmlađih članova našeg društva, sa značajem zaštite životne sredine i ublažavanjem posljedica klimatskih promjena, kao i usvajanja ekološki odgovornijeg ponašanja. Glavne aktivnosti projekta, pored radionica i takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola, uključuju i obuke za članove ekoloških organizacija i javnih institucija, postavljanje nove LED rasvjete u školama kojom se doprinosi njihovoj energetskoj efikasnosti, debate na teme u vezi sa zaštitom životne sredine, izradu mobilne aplikacije i publikacija, promovisanje smanjenja upotrebe plastičnih kesa itd. Projekat „Eko škola“, koji je počeo 1. avgusta 2021. godine, finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.