Miloš Đurđevac
Teško je voditi se zdravim principima i duhovnim zakonima, a još teže pobjeći od čovječnosti. Obgrliti srce čovjeka više je nego izazovno, jer ljudsko biće nije isto što i čovjek. Postati čovjek misija je koju je ogroman broj svjetskih umova palo, a veliki broj je i ispunio. U momentima slabosti i neznanja, ljudski grijeh smiješi se čovjeku i navodi na žudnju za momentalnom moći, moralnim djelovanjem teško i sporo stečenom. Nije problem pogriješiti, već ne priznati grešku i ne suočiti se sa istinom. Odstranjivanjem negativnog iz svoje ličnosti i težnjom za dobrom, ne samo da mijenjamo sebe, već i sve oko sebe. Spoznati čovjeka u sebi izazovan je zadatak, ali uzvišen.
Bez obzira na vremenski period kojem pripadamo, postati i opstati čovjek najveći je izazov zemaljskog života. Ispunjenjem te misije otvara nam se predvorje duhovnog i onostranog svijeta, onog uzvišenog čemu svi treba da težimo.
Kao i većinu filozofskih pitanja i zagonetki, i ovu temu servirao je na tacni naš veliki vladika. I ranije sam se par puta u svom pisanju osvrnuo na njegove godine, pa ne mogu a ne istaći i sada svoju zapitanost. I zaista je teško zamisliti šta bi sve bio u stanju uraditi i napisati Njegoš da je živio bar još malo duže…
Miloš Đurđevac