Akcija ,,Limitirane cijene"

Od 6. septembra 2024. godine, kada je stupila na snagu Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Tržišna inspekcija Crne Gore izvršila je ukupno 21 inspekcijski nadzor trgovinskih lanaca širom zemlje.

Ova mjera ima za cilj kontrolu poštovanja propisanih ograničenja cijena osnovnih životnih namirnica i ostalih proizvoda važnih za građane.
Tokom ovog perioda, Uprava za inspekcijske poslove primila je 22 inicijative za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora zbog navodnog kršenja odluke. Tržišni inspektori postupali su po prijavama i nastavili sa istragom u pojedinim slučajevima.
U dosadašnjim nadzorima otkrivene su dvije nepravilnosti – jedna u veleprodaji, a druga u maloprodaji. Zbog ovih kršenja izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 5.500 eura, dok je u oba slučaja izdata i mjera ukazivanja, kojom se trgovcima nalaže da usklade svoje poslovanje sa važećim propisima.
Tržišna inspekcija će nastaviti sa pojačanim nadzorima tokom cijele sedmice, obuhvatajući prodajna mjesta širom Crne Gore, kako bi osigurala da se cijene osnovnih proizvoda drže u okviru zakonom propisanih ograničenja. Ove akcije su od velikog značaja za zaštitu potrošača i održavanje stabilnosti tržišta u trenucima ekonomskih izazova.