Classic Chicken Parmesan je omiljeno jelo koje kombinuje hrskavu piletinu prženu u prezlama, prelivenu bogatim marinara sosom i topljenim mozzarella sirom. Ovaj klasičan recept pruža savršenu ravnotežu između kremaste teksture i hrskave kore.

Sastojci:
4 pileća fileta (oko 150g svaki)
1 šolja brašna
2 velika jaja (umučena)
1 šolja prezli
1/2 šolje rendanog parmezana
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
So i biber po ukusu
1 šolja marinara sosa (paradajz sos)
1 šolja rendanog mozzarella sira
Maslinovo ulje (za prženje)
Svjež peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Priprema piletine: Pileće filete blago izravnajte pomoću čekića za meso između dva lista plastične folije, tako da budu ravnomjerno debeli. Začinite ih solju i biberom.
Paniranje: U tri različite posude stavite brašno, umućena jaja, i mješavinu prezli, rendanog parmezana, origana i bosiljka. Filete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, a potom u prezle.
Prženje: Zagrijte malo maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Pržite filete 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Izvadite ih iz tiganja i stavite na papirni ubrus da se ocijedi višak ulja.
Sklapanje jela: Prebacite pržene filete u pleh za pečenje. Prelijte svaki file sa marinara sosom i pospite rendanim mozzarella sirom.
Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C (400°F) oko 15-20 minuta, dok se sir ne otopi i ne postane zlatno smeđi.
Serviranje: Poslužite toplo, ukrašeno svežim peršunom ako želite.