Crnogorska delegacija robotičara ostvarila je značajan uspjeh na ovogodišnjoj Olimpijadi robotike, First Global Challenge, koja se održala u Atini od 26. do 29. septembra.

U konkurenciji od 180 timova iz cijelog svijeta, naš tim zauzeo je 76. mjesto, pokazavši visok nivo posvećenosti i znanja u oblasti robotike.

Poseban uspjeh crnogorskog tima ogleda se u osvajanju dva specijalna priznanja. Prva nagrada je stigla u kategoriji Social Media Challenge, što je priznanje za kreativnost i inovativan pristup u promociji nauke i tehnologije putem društvenih mreža. Druga nagrada, Video Storytelling Award, dodijeljena im je za izvanredan talent u predstavljanju ideja i postignuća kroz vizuelni medij.

Ovaj uspjeh još jednom potvrđuje potencijal mladih crnogorskih robotičara koji, kroz svoje inovativne ideje i timski rad, dostojno predstavljaju Crnu Goru na međunarodnoj sceni.

Ovogodišnja tema takmičenja bila je „Feeding the Future“, s ciljem podizanja ekološke svijesti o održivoj proizvodnji hrane. Crnogorski tim činili su Vuk Jovićević, Nikola Pejović, Viktor Lakčević, Maša Radulović i Anja Milić, uz mentorstvo Biljane Krivokapić i Ivana Martinovića.

Olimpijada robotike First Global Challenge okuplja mlade inovatore iz cijelog svijeta, pružajući im priliku da kroz zajedničke projekte i takmičenja razvijaju vještine i rješenja koja doprinose boljoj budućnosti.

Izvor: Vijesti