Predstavici mjesnih zajednica uputili su apel odgovornima u Ministarstvu unutrašnjih poslova da lokalnom stanovništvu omoguće da registraciju vozila obavljaju u Andrijevici.

Ukazuju da su nedavno nadležne inspekcije, zbog određenih propusta u radu, zatvorile jedinu stanicu za tehničke preglede vozila u Andrijevici na period od šest mjeseci. To je, kako su naveli, izazvalo ogorčenje kod brojnih korisnika motornih vozila koji su u ovakvim okolnostima prinuđeni da odlaze u druge opštine kako bi registrovali svoje automobile.
Razumijemo da nadležne inspekcije treba da kontrolišu kako se obavljaju tehnički pregledi vozila i da sankcionišu propuste u radu. Međutim, nedopustivo je da se u Andrijevici na period od pola godine zatvori jedina stanica za tehničke preglede vozila. U ovim okolnostima se moralo tražiti kompromisno rješenje koje bi omogućilo da ljudi iz naše opštine mogu i dalje da vozila registruju u mjestu gdje žive. Ovako svi su prinuđeni da odlaze u druge opštine kako bi, uz dugotrajna čekanja i dodatna maltretiranja servisirali pomenute potrebe, što je novi udar na osiromašeni narod koji, u velikom broju, zbog otežavajućih životnih okolnosti napušta svoj zavičaj. Sve to im stvara dodatne troškove i poteškoće. Zato pozivamo nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su zaduženi za ovu problematiuku, da razumiju naš apel i omoguće da se tehnički pregledi i registracija vozila obavlja i u Andrijevici– kazao je predsjednik Mjesne zajednice Andrijevica Milan Stijović.
Da je jedinoj stanici za tehničke preglede u Andrijevici, uz izricanje novčanih kazni, od strane inspekcijskih organa Ministarstva unutrašnjih poslova zabranjen rad u trajanju od šest mjeseci potvrdili su iz privrednog Društva “Igma Grand” koje se godinama jedino u Andrijevici bavi ovim poslovima.
Predstavnici mjesnih zajednica tvrde da je na ovaj način ugrožen javni interes.
Ako u gradu gdje ima više stanica za obavljanje tehničkih prgleda vozila zatvorite neku od njih to nije posebno strašno. Ali ako u opštini kao što je Andrijevica, onemogućite da radi jedna jedina takva stanica onda je to ravno skandalu, jer je na taj način ugrožen javni interes lokalnog stanovništva. Hoćemo da se nadamo da će to i odgovorni u ovoj državi uvidjeti i da će pozitivno odgovoriti našim zahtjevima, jer ovdje prije svega mora da se uvaži socijalni momenat– konstatovao je Stijović.
Građani nijesu krivi za tuđe propuste
Predstavnici mjesih zajednica smatraju da se mora tražiti model po kom ne bi bilo ograničenja da građani tehničke preglede i registracije vozila obavljaju u svojoj opštini.
Ako neko ko obavlja određenu djelatnost pravi propuste u radu svakako treba da bude sankcionisan, ali ne na štetu građana. Građani nijesu krivi ako neko privredno društvo ili pojedinac pribjegavaju nedozvoljenim radnjama. Građanima se mora omogućiti, da mimo toga redovno servisiraju svoje obaveze na što jednostavniji i lakši način. Zato država mora da poradi na izmjeni propisa koji bi bili prilagođeni potrebama građana, naročito onih koji žive u nerazvijenim opštinama kao što je Andrijevica. Nadležni moraju da shvate da građani ne smiju da ispaštaju zbog tuđih, eventualnih, grešaka– naveo je Stijović