stijović na TV Vijesti

Država nema evidenciju šta se dešava sa specijalnim računom koji je za potrebe ADMAS projekta otvoren u Prvoj banci i koji će u jednom momentu postati veliki gubitaš, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović u emisiji načisto na TV Vijesti.

“Taj projekat predstavlja veliki problem, ali prije ili kasnije neko od državnih institucija će morati da saopšti ko je otvorio račun“, rekao je Stijović.
On je podsjetio da se specijalni račun nalazi van sistema državnog trezora i da nema informacije o tome ko ga je otvorio.
“Tražili smo od Prve banke podatak ko je otvorio račun, ali odgovor nijesmo dobili. Tražićemo objašnjenje Centralne banke (CBCG). Država nema evidenciju šta se s njim dešava, niti imamo pristup njemu. Pristup ima samo Investiciono-razvojni fond (IRF), preko kojeg smo dobili podatke o trenutnom stanju“, kazao je Stijović.
On je upozorio i da se situacija sa specijalnim računom mora riješiti u saradnji sa Ministarstvom finansija, kako bi se izmirile obaveze u vezi kredita iz Abu Dabi fonda.
“Ukoliko taj račun ostane na Ministarstvu poljoprivrede, kršimo zakon, ako ga vratimo IRF-u, dobiće 23,6 miliona štetnih kredita“, saopštio je Stijović.
On je naveo da su krediti iz Abu Dabi fonda odobravani kompanijama koje ih nijesu tražile, odnosno nijesu podnijele zahtjeve. Stijović tvrdi i da je biznis planove za kompanije koje su dobile kredite radila firma bivšeg ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića, a da su izuzetak jedino Plantaže, kojima nije odobren zajam.
“Plantaže su zadovoljavale kriterijume, a nijesu dobile kredit. Kompanija je bila u problemu, ali nije dobila kredit, iako je ispunjavala sve uslove, što me navodi na misao da neko nije želio da pomogne Plantažama“, kazao je Stijović.
Ugovor o kreditu sa Abu Dabi fondom, od 50 miliona dolara, 2015. godine je u ime Vlade zaključio IRF. Ugovor su potpisali predstavnik Abu Dabi fonda i Zoran Vukčević ispred IRF-a, dok je Ivanović bio u ulozi svjedoka.
Ukupan iznos povučenih sredstava u dvije tranše je 29,6 miliona dolara, pri čemu je u prvoj 2015. godine povučeno 15 miliona dolara, a u drugoj 2017. godine 14,6 miliona.
“Kredite su dobile kompanije Mesopromet 3,5 miliona dolara, Vektra Jakić, Milkraft, IM Gradina i Mesna industrija “Goranović” po tri miliona, Agro Carine i Eko Per po 2,5 miliona, HM Durmitorom dva miliona i FML Nikšić 1,2 miliona dolara. Zaključeni su i ugovori o kreditu od dva miliona dolara, odnosno milion za Bjelasicu Radu i CG Power Nikšić, ali ta sredstva nijesu povučena”, naveo je Stijović.
Stijović je gostujući u emisiji saopštio i da je bivšoj izvršnoj direktorici Plantaža, Verici Maraš, za 12 godina koliko je provela na mjestu direktora kompanije, isplaćeno preko milion eura.
On je kazao da su Plantaže sistematski uništavane i dovedene u stanje u kojem se sada nalaze.
Stijović je naveo i da je Ivanović u septembru 2013. godine u istom danu obišao sedam država i jednu nepoznatu lokaciju, za šta je uzeo dnevnice u iznosi od 5,5 hiljada eura.
On tvrdi da je, prema podacima kojim raspolaže, Ivanović 23. septembra 2013. godine išao u Novi Sad, Francusku, nepoznatu lokaciju, Ukrajinu, Hrvatsku, Veliku Britaniju, Španiju i Njemačku.
Ivanović je bio pozvan da učestvuje u emisiji, ali se nije odazvao pozivu.
Izvor: Mina