Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) poklonili su dr Jasmini Garčević, koordinatorki Zdravstvene stanice Petnjica koja pripada Domu zdravlja “Dr Nika Labović” Berane, korisni edukativni materijal – “Vodič CDPR-a – Aktivan život kao prevencija raka”.

Brošura je, kako naglašavaju, štampana da istovremeno posluži pacijentima koji već imaju nekih problema, ali i da bi djelovala preventivno na sve u borbi protiv raznih bolesti, među kojima je i kancer.

Zainteresovani Petnjičani, dok bude primjeraka, mogu je dobiti u Zdravstvenoj stanici Petnjica.

Edukativni materijal u vidu brošure obuhvata osnovna obavještenja i naznake o fizičkoj aktivnosti (FA), kao, na primjer, šta se podrazumijeva pod fizičkom aktivnošću, koje su koristi od redovne FA i koji su rizici po zdravlje koje donosi neaktivnost.

Istovremeno, navedene su takođe i tri vježbe izdržljivosti koje treba koristiti uglavnom pet do sedam dana nedjeljno, a nekada je dovoljno i samo tri puta.

U brošuri su navedene i vježbe savitljivosti koje takođe treba raditi pet do sedam puta nedjeljno. Pored njih potrebne su i vježbe snage za čiji rad treba odvojiti dva do četiri puta nedjeljno.

“Treba takođe naglasiti i znati da uvijek postoje i mjere opreza kod vježbi snage, koje su pored svega ipak neophodne. Ono što treba obavezno da se zna je da fizička aktivnost može pomoći svima da žive bolje i duže tako da se kvalitet života očuva i u kasnijim godinama. Kako da znate da li dovoljno vježbate da ostanete zdravi? U prevodu to znači da je potrebno da težite ka ukupno šezdeset minuta fizicke aktivnosti dnevno” – saopštavaju iz CDPR.