Životne situacije utiču na pojedine individue da se nekada osjećaju bezvoljno, usamljeno. Prosto ostaju bez svojih ciljeva a dani prolaze.

Osjećaj ravnodušnosti prema svemu i neosjetljivost ustvari predstavlja apatiju. Pitamo se zašto nastaje takav osjećaj? Takvi ljudi prestali su vjerovati u vrijednost ciljeva koje su prethodno postavili te su izgubili vjeru u vlastite sposobnosti da ostvare te ciljeve.
Koji je razlog tome? Šta je to što dovodi ljude u takvom stanju?
Ponekad glavni razlog apatije bude pesimizam, pojedinci misle da nikada nece uspjeti da napreduju u životu. Na primjer: dešava se da tokom osnovne/srednje škole razmišljamo o nekoj profesiji kojom bi voljeli da se bavimo ali prosto nemamo dovoljno vjere da zaista možemo u tome uspjeti da budemo i odustajemo, što je velika greška.
Da bi uspjeli u nečemu moramo pokušati! Postavimo svoje cijleve, budimo motivisani, recimo sebi : “Mi to možemo i hoćemo” !
Nemojte odustajati ako naiđete na prepreke ili razočarenja, idite dalje. Znajte da svi u životu imamo i lijepih i loših trenutaka ali je bitno da vjerujemo u sebe.
Apatija može biti izazvana nekim događajem odnosno traumom- gubitak voljene osobe
Ono kako se vi trenutno osjećate je vaš izbor. Niko vas na to ne tjera. Prosto vi sami ste se za to opredijelili. Umjesto toga opredijelite se pozitivnije osjećaje.
Kod apatije osjećate se izgubljeno, otuđeno, nedostatak motivacije, trošenje vremena na neke nepotrebne radnje poput gledanje u telefon i surfofanje internetom, igranje igrica i slično. U ovom periodu nedostaju i fizičke aktivnosti, socijalni kontakti.
Zato mladim ljudima preporčuje se da postave sebi zadatak da mijenjaju takve stavove bez obzira na uzroke apatije.
Mijenjajte pogled na sebe i svoju okolinu, družite se, bavite se fizičkim aktivnostima, šetajte. Ako nijeste upisali fakultet ili se zaposlili, pa nije to kraj! Uspjećete ako vjerujete u sebe i budite realni posvetite se ononme što ide uz vaše mogućnosti i potencijale ,ono što vi želite. Radite na sebi, naučite se opustiti, radite zanimljive zadatke. Naučite se buditi veselo , hranite se zdravo, budite puni samopouzdanja.
Gledajte na sebe i svoje probleme iz drugačije perspektive. Posmatrjate sebe sa više pozitivnih emocija. Vrijeme je da krenete dalje i ostavite iza sebe negativne misli. Ako vam je neka osoba sa kojom ste se družili jako prijala pozovite je. Sjetite se i napišite stvari koje su vas radovale. Možda vam sada neće biti toliko interesantne ali što se više trudite to je veća vjerovatnoća da ćete na kraju uspjeti da se oraspoložite.