Sredstva opredijeljena od Ministarstva sporta, Atletski savez Crne Gore (ASCG) će potrošiti kako je predviđeno Ugovorom potpisanim sa resornim ministarstvom, saopšteno je nakon sjednice Upravnog odbora (UO), prenosi RTCG.

Nakon što su posljednjih dana u medije izlazili olimpijska atletičarka iz Nikšića Slađana Perunović, kao i njen trener Drago Musić, koji su negodovali na sredstva koja je Ministarstvo opredijelilo za Atletski klub “Nikšić”, za koji Perunovićka nastupa, saopštenjem se oglasio i Savez. Ona je potom i u javnost iznijela kako nije upoznata sa budžetom koji je navodno ASCG usmjerio na njene aktivnosti, pa su na sjednici UO čelnici Saveza iznijeli svoje stavove o programskim aktivnostima.

Navodi se da je Odbor na sjednici razmatrao realizaciju programskih aktivnosti Saveza u prethodna tri mjeseca, sa posebnim akcentom na realizaciju Plana i programa za 2017. godinu.

“Članovi UO su, nakon objavljivanja rezultata konursa Ministarstva sporta o raspodjeli sredstava od programa za sufinansrianje sportskih subjekata, nekih medijskih spekulacija i izjava pojedinih sportista i trenera, zaključili da će, kao i svih prethodnih godina rad Saveza biti transparentan i da će zainteresovana javnost o svim aktivnostima biti blagovremeno informisana”, piše u saopštenju dostavljenom medijima.

Odbor je obavijestio članove atletskih klubova, atletske radnike i crnogorsku javnost da je na konkurs Ministarstva sporta za sufinansiranje sportskih subjekata aplicirao sa projektom od 250 hiljada eura.

“Odlukom nam je opredijeljeno 170 hiljada. Ta sredstva su samo opredijeljena, ne i uplaćena i ASCG sa njima još uvijek ne raspolaže, a kada to bude u mogućnosti postupiće prema nalogu Ministarstva sporta i sve će, kako je navedeno u ugovoru i ispoštovati”, piše u saopštenju sa sjednice UO.

Odbor će, kako je navedeno, napraviti dodatni napor kako bi obezbijedio nesmetano funkcionisanje Saveza po planu i programu rada za 2017.godinu.

“Članovi UO apeluju na sportiste i trenere da poštuju procedure, naročito kada se radi o osjetljivim i neprovjerenim stvarima, komuniciranja sa javnošću. Da podsjetimo; sportisti čine klub, klubovi savez, a savezi su članovi Ministarstva i Crnogorskog olimpijskog komiteta”, piše u saopštenju.
Odbor će, kako je najavio, na najtransparentniji način vrednovati rezultate svakog atletičara ponaosob.

“Posebno je naglašeno da će se ispoštovati programi najboljih među njima, kao što su Kristina Rakočević, Marija Vuković, Slađana Perunović, Danijel Furtula, Darko Pešić i Tomaš Đurović, kao i njihovi treneri”, piše u saopštenju.

Odbor se zahvalio Ministarstvu sporta na opredijeljenim sredstvima, navodeći da u tom Vladinom resoru prepoznaje dobru namjeru po pitanju afirmacije i razvoja atletskog sporta u Crnoj Gori.

“To nam daje nadu da ćemo zajedničkim snagama u skorije vrijeme riješiti krucijalno pitanje crnogorske atletike, odnosno, izgradnju atletskog stadiona u Podgorici”, saopštili su na sjednici UO ASCG.