Mladi BeranaBeranac ulovio mladicu od 10 kilograma

Beranac Miloš Cicmil uspio je da upeca mladicu dugu 106 centimetara i tešku 10 kilograma, primjerak koji je zasigurno jedan od najvećih koji se može naći u ovom dijelu Lima, prenosi CdM.

Cicmil je za Radio Berane kazao da iako je do sada imao dosta lijepih ulova, ovo je njegov kapitalni primjerak.

“Ulovio sam je baš u kanjonu Lima u ranim jutarnjim satima. Sa kolegom ribolovcem i komšijom Stefanom Šekularcem, imao sam priliku da izađem u ribolov i doživim ono o čemu sanjaju i mnogo bolji i iskusniji ribolovci – da na štapu držim tu prekrasnu ribu jednu od najvećih, a trenutno i najveću u ovoj ribolovnoj sezoni. Sama borba trajala je nekih petnaestak minuta i bila je ujedno iscrpljujuća, puna adrenalina i uzbuđenja, bojazni i smijeha u isto vrijeme”, dodao je on.

Mladica je slatkovodna riba iz porodice pastrmki, a odlikuje je dugačko i valjkasto tijelom i velika brzina kretanja.

Obzirom da se radi o najvećoj ribi među pastrmkama, potrebno je znanje i iskustvo, kao i dobra oprema kako bi se uhvatila ova riba.

“Ribolov je moj hobi još od djetinjstva. Odrastao sam uz prirodu,uz jezera i rijeke. Poseban je doživljaj živjeti u Božijoj tvorevini, uživati je i čuvati. Kad god sam bez obaveza, “spustim” se na Lim i družim se sa prirodom, nadmudrujem sa limskim ribama. Svaka vrsta ribe zahtijeva određenu tehniku lova, opremu, pažnju i strpljenje. Rado lovim sve vrste, ali posebno poštovanje i divljenje od strane nas, ribolovaca, uživa najveći limski predator među ribljim svijetom –mladica”, objašnjava ovaj spretni ribolovac.

Riblji fond u Limu usljed sve većeg stepena krivolova, kao i nekontrolisane eksploatacije šljunka je sve ugroženiji, pa Cicmil apeluje na sve savjesne ljude da se uključe u borbu za očuvanje bogatstva Lima.

“Poštujem i praktikujem sportski ribolov, međutim pošto je ovaj primjerak kapitalni, uz veliko poštovanje prema njenoj veličini i snazi, ipak nije vraćena u vodu već je izvađena kao trofejni primjerak. Ova vrsta ribe je posebno ugrožena i ovom prilikom apelujem na ribolovce da poštuju ribolovački kodeks i ako već žele da odnesu neku ribu kući, da to učine isključivo poštujući mjeru koja je zakonom određena. Ugroženosti ove vrste, posebno i u najvećoj mjeri pored krivolova, doprinosi nekontrolisana eksploatacija šljunka u području Polimlja, što ribi ostavlja zaista minimalne šanse za egzistenciju. I pored iskrenog truda našeg Sportskog ribolovnog kluba “Lim” eksploatacija šljunka se i dalje nastavlja”, zaključio je Cicmil.

 

foto: Radio Berane