Nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata i ograničavanja kretanja, ovih dana u Beranama nisu na snazi stroge mjere NKT-a koje su bile ranije. Da li nam je i koliko ovo ublažavanje mjera olakšalo život, pitali smo naše građane.

Milena nam je u prolazu dala kratak odgovor: “Teško se oporavljamo od prethodnih, nadam se da neće biti opet uvedene. Ja sam jedva čekla da ih ukinu”.
Vladimir djeli njeno mišljenje i dodaje da moramo da se pazimo za svaki slučaj.

“Još uvijek nije sve gotovo. I dalje moramo da pazimo, ali opet osjećam se slobodnije i manje sam napet”, kaže Aleksandar. Mladen kaže da se brine ponovnog uvođenja mjera ali i dodaje da mu je čitava situacija sa pandemijom sumnjiva ali i da se pridržava mjera koliko god može.

“Uh…” sa olakšavajućim uzdahom započinje Nevena i nastavlja, “Ne bih ih ni uvodila opet. Podržavam ovo ublažavanje mjera. Ljudima je svega preko glave. Hoće da žive i rade, pa kako bude”.

Većina naših sugrađana podržava popuštanje mjera, ali jedan dio njih je protiv toga. “Mislim da bi trebalo sve da se zatvori još neko vrijeme, ne samo kod nas gdje je situacija kritična, već i u svijetu. Tako ćemo lakše pobijediti ovu zarazu. Međutim problem je što to u praksi tako ne ide. Rijetko čija ekonomija i zdravstveni sistem bi to izdržao, pa valjda zato ide ovo ovako sporo” u opširnom odgovoru nam kaže Milan.

“Ovo odgovara svima. Nadam se da će i granice i sve ostalo da otvore. Stvarno više ne znam kome odgovara uvođenje bilo kakvih mjera. Više nema smisla”, u žurbi nam govori Mira.

Ono što je očigledno jeste da Berane izgleda življe sada kad su mjere NKT-a oslabile. I ljudi izgledaju malo rasterećenije, ali nisu ni opušteni kao ranije. Zabrinutost za zdravlje, posao i mnoge druge stvari se i dalje osjeća.