Zavod za zapošljavanje je krajem prošle godine počeo je realizaciju 3,5 miliona eura vrijednog “Programa grantova za samozapošljavanje”, koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore. Bespovratna sredstva od tri do 7.5 hiljada eura, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biće dodijeljena 400 korisnika grantova za samozapošljavanje.

„Zahvalio bih se EU koja pomaže preko prvog granta pomaže buduće preduzetnike u našoj državi. Tu veliku podršku Zavodu obezbijedilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Ovaj program i svi pojedinačni programi su državni projekat i rezultat dobre saradnje naše administracije, Vlade Crne Gore i EU u Crnoj Gori. Četrdeset četiri osobe sa ZZZCG iz Prvog javnog poziva već dobile bespovratna sredstva iz EU od 3 do 7, 5 hiljada eura. Brojni od njih su već počeli realizovati svoje biznis ideje. Zavod i ove godine kreće sa implementacijom programa grantova za samozapošljavannje finansirano od EU“, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.
Konkretan cilj ovih programa je podići svijest o preduzetništvu.
„Danas predstavljamo Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje u okviru projekta “Programa grantova za samozapošljavanje”, a koji koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore za sektore obrazovanja i socijalne inkluzije u vrijednosti od 18 miliona eura. U ovom programu EU učestvuje sa 15,3 milona a Vlada Crne Gore sa 2, 7 miliona eura. Program je donešen 2015. godine a finansijski sporazum je potpisan 2018 godine. Iz ovog programa opredijeljeno je 8, 7 miliona za sektor zapošljavanja od čega je 3,5 miliona ZZZCG kako bi realizovao aktivnosti samozapošljavanja. Dodjelom sredstava nezaposlenim licima kroz tri jednogodišnja ciklusa za započinjanje sopstvenog biznisa želimo da podstaknemo preduzetnički duh pojedinaca sa akcentom na teže zapošliva lica sa Zavoda za zapošljavanje zatim da podržimo preduzetništvo sa ciljem otvaranja oko 400 radnih mjesta u Crnoj Gori, kazao je Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.
Ministarstvo rada i socijalnog staranja organizovaće i dva poziva namijenjena za zapošljavanje u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori. Ova sredstva će biti operativna u narednih nekoliko mjeseci o čemu će javnost biti obavještena.
“Želim da svim potecijalnim aplikantima ovog Drugog poziva ispred Vlade Crne Gore i u svoje lično ime poželim uspjeha u nadi da će ova sredstva biti podstrek i da će se od biznis ideje razviti dobri i održivi biznisi na domaćem tržištu“, kazao je Purišić.