Bivši radnici Ciglane zatražili su juče od odgovornih koji će činiti novu Vladu Crne Gore, da im odgovore da li imaju namjeru da nakon 15 godina od rušenja njihove fabrike daju podsticaj izgradnji pogona za proizvodnju opekarskih proizvoda u Beranama.
Naveli su da su njihovu reakciju izazvale najave da će naredna godina biti značajna za razvoj sjevera Crne Gore, te da se Berane u budućem periodu vidi kao mjesto u kojem će se u potpunosti promijeniti loša ekonomska slika.
“Čujemo najave od predstavnika buduće Vlade da žele da kroz ponuđene programe privuku strane investicije u realni sektor, te da će, uz partnerski odnos lokalnih uprava i Vlade, obezbijediti otvaranje proizvodnih pogona i novih radnih mjesta. Mi otvoreno postavljamo pitanje da li se u tom pravcu razmišlja o ponovnom otvaranju fabrike opekarskih proizvoda u Beranama, koja je srušena prije 15 godina, a mi zaposleni predati socijalnom propadanju, ili će Crna Gora i dalje nastaviti da te proizvode uvozi sa strane. Tim prije, jer je poznato da u Beranama ima sirovine za rad jedne ozbiljne ciglane koja bi uposlila značajan broj radnika ” naveo je Vesko Radičević, nekadašnji predsjednik radničkog sindikata.
Ciglanu je 2005. godine privatizovalo preduzeće Katel iz Podgorice, čiji je vlasnik Petar Đurišić. On je marta 2008. godine odlučio da prekine proizvodnju i hale poruši do temelja, pod izgovorom da će na istom mjestu napraviti modernu fabriku i da će kroz ulaganje određenih sredstava, osavremeniti proizvodnju, obezbijediti rentabilnost poslovanja i zaposliti dodatnu radnu snagu.
No, sva njegova obećanja ostala su samo mrtvo slovo na papiru, jer i pored posredovanja predstavnika Vlade Crne Gore i Opštine Berane cijela priča se, poslije brojnih protesta i sastanaka, završila uvođenjem stečaja, kada su radnici upućeni na biro rada.
U međuvremenu fabrička imovina se sedamnaest puta našla na prodaji, da bi na poslednjoj licitaciji bila nuđena za jedanaest puta manju cijenu od one koja je utvrđena prilikom prvog nadmetanja. Poslije svega Ciglanu je, prije osam godine, za 145.000 eura kupio Beranac Nikola Obradović, ali ni do današnjih dana nije urađeno ništa u cilju pokretanja bilo kakve proizvodnje na mjestu nekadašnje Ciglane.
Radičević smatra da je krajnje vrijeme da se država na pravi način suoči sa problemom beranske ciglane i da tužilaštvo konačno preispita kakve su sve radnje pratile uništenje fabrike.
“Svih ovih godina niko nas nije pitao kako smo i možemo li djeci hljeba da kupimo. Brojne moje kolege su u međuvremenu krajnje ponižene otišle na onaj svijet, mnogi se i dalje nalaze na birou rada, dok su samo rijetki uspjeli da se domognu nekog drugog posla. Uz tu sveukupnu sramotu ide i saznanje da pravosudni organi nijesu ni prstom mrdnuli da pred lice pravde izvedu one koji su, gazeći kupoprodajni ugovor, uništili naše preduzeće. Zato očekujemo da se privredni zločinci konačno izvedu pred lice pravde”zaključio je Radičević.
Opština će pružiti ruku pomoći
Iz lokalne uprave navode da će podržati svaku zdravu ideju da se u Beranama grade nove fabrike.
“Nekadašnju imovinu Ciglane kupio je privatnik i on sada sa njom raspolaže. Kakve su njegove namjere sa tom imovinom nije nam poznato, ali mi smo spremni da podržimo svaku ideju da se na tom, ili nekom drugom mjestu ponovo sagradi pogon za proizvodnju opeke. Ostajemo otvoreni za svaki vid razgovora i pomoći investitorima koji iskažu interesovanje i potrebu da investiraju u naš grad, a posebno kada je proizvodnja u pitanju i otvaranje novih održivih radnih mjesta. Svakako da nadležni državni organi treba da preispitaju kako su privatizovane fabrike u Beranama i zbog čega je svaka doživjela neslavni kraj” istakli su iz lokalne uprave.
Izvor: Espona
Foto: Dan