Mladi i radna mjesta već neko vrijeme nisu dobra kombinacija na Zapadnom Balkanu. Prosječna stopa nezaposlenosti među mladima iznosila je 35,1 odsto u 2020. godini.

Ta je stopa duplo niža u EU i iznosi 16,9 odsto, slično kao i u slučaju ukupne stope nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu. Dio krivnje se može pripisati pandemiji COVID-19 koja je zaustavila otvaranje radnih mjesta, ali da bi se situacija sa nezaposlenošću među mladima promijenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo se baviti posljedicama”, rekla je Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, pozdravljajući učesnike konferencije “Dajte mladima šansu”, koju organizira projekat Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2) koji provodi RCC, a finansira EU, kako bi predstavio svoju Studiju o nezaposlenosti među mladima na Zapadnom Balkanu.
“Zaposlenost među mladima u svih šest ekonomija Zapadnog Balkana je bila ispod 27% u 2020. godini, a postoji i značajan rodni jaz, jer je prosječna stopa zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 odsto, u poređenju sa 24,8 odsto zaposlenih mladića. Potreba za djelovanjem je jasna, jer su nam mladi najdragocjeniji. Da bismo promijenili stanje stvari, ne moramo ponovo izmišljati točak. Radije napravimo vozilo koristeći raspoložive točkove, u ovom slučaju Garanciju za mlade na Zapadnom Balkanu, po uzoru na istoimeni program EU koji je pomogao milionima mladih Evropljana da dobiju kvalitetnu ponudu za zapošljavanje, nastavak obrazovanja, pripravništvo ili stažiranje u periodu od četiri mjeseca nakon gubitka zaposlenja ili završetka obrazovanja. Sigurna sam da to možemo uraditi zajedno, za bolje ekonomije, za našu bolju budućnost,” dodala je Bregu.
Direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) Jordi Curell naglasio je da je “društvo koje ne daje nadu i ne nudi prilike mladima društvo bez budućnosti.”
“On je dodao da je EU spremna podržati razvoj programa za aktiviranje mladih kroz sheme Garancije za mlade u regiji, slično onima koje su već provedene u državama članicama EU, putem instrumenata kao što su Instrument pretpristupne pomoći (IPA), zaključivši da EU jedva čeka da vidi nova rešenja i perspektive za mlade na Zapadnom Balkanu”, navode iz RCC.
Voditeljica tima projekta ESAP 2 Amira Ramhorst predstavila je ključne nalaze Studije, naglašavajući ključne probleme sa kojima se mladi suočavaju na tržištu rada u šest ekonomija Zapadnog Balkana, a profesor William Bartlett, vodeći urednik i analitičar Studije predstavio je mogući put ka Garanciji za mlade u regiji.
“Konferenciju je moderirao Ognjen Marković, ekspert na RCC-ovom projektu “Omladinska laboratorija na Zapadnom Balkanu”, koji je aktivno učestvovao u organizaciji današnjeg sastanka”, dodaju iz RCC.
Na konferenciji su se okupili predstavnici mladih iz cijele regije, predstavnici ministarstava rada i drugih ministarstava zaduženih za pitanja rada i zapošljavanja mladih iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, predstavnici Glavne uprave EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, te gosti iz međunarodnih organizacija, partnera na ovom projektu – Međunarodne organizacije rada (ILO) i Evropske fondacije za obuke (ETF).