Mladi BeranaU avgustu naplaćeno 101,5 miliona eura poreza

Ukupna bruto fakturisana premija na crnogorskom tržištu osiguranja u prošloj godini iznosila je 86,8 miliona eura, a dominantna su bila neživotna, navodi se u izvještaju Agencije za nadzor osiguranja, prenosi Mina biznis. 

„Ukupna premija životnih osiguranja iznosila je 15,2 miliona eura i zabilježila je rast od 7,5 odsto. Ukupna bruto fakturisana premija neživotnih osiguranja iznosila 71,6 miliona eura, što je 5,9 odsto više nego u uporednom periodu“, navodi se u izvještaju koji je dostavljen Skupštini, piše Dan.

Pokazatelj gustine životnih osiguranja prošle godine je iznosio 24,5 eura po stanovniku, a neživotnih 115,1 eura. Gustina osiguranja u Crnoj Gori još je na značajno nižem nivou u poređenju s prosjekom zemalja EU, gdje je u 2017. godini bila 2,03 hiljade eura.

Na crnogorskom tržištu dominantna su neživotna osiguranja, na koje se odnosi 82,5 odsto ukupnih.

„Životna osiguranja su, i pored konstantnog rasta, i dalje na relativno niskom nivou razvoja i u prošloj godini su ostvarila učešće u ukupnoj bruto fakturisanoj premiji osiguranja od 17,5 odsto, odnosno rast od 0,2 procenta poena“, objašnjeno je u izvještaju.

Životno osiguranje je u periodu od 2013. do prošle godine konstantno raslo i to po prosječnoj godišnjoj stopi od 7,1 odsto. Najzastupljenije vrste osiguranja na tržištu su osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, gdje je fakturisano 36,7 miliona eura bruto premija.

Izvještaj je pokazao i da je životno osiguranje u Crnoj Gori prošle godine imalo 52,7 hiljada građana, od čega je aktivnih bilo 51,87 hiljada.

Osiguravajuća društva su zaključila 18,84 hiljade novih osiguranja života, 6,2 odsto manje nego 2017. godine. Stornirano je 7,47 hiljada polisa, a redukovano 1,15 hiljada.