Miro Knežević, testovi

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević saopštio je da bi brzo testiranje na koronavirus trebalo da počne vrlo brzo, a danas bi Institut za javno zdravlje to trebalo da predloži resornom ministarstvu.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao da je riječ o testovima koji su izuzetno dobri, a za koje je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) dala pozitivne rezultate i stavila ih na listi dijagnostičkih procedura.
“Vrlo brzo će se ti testovi naći u našim kovid ambulantama, gdje će ljekari na osnovu procjene zdravstvenog stanja i epidemiološke anmneze odlučivati ko bi trebalo, a ko ne da se testira. Pozitivna stvar je što se ubrzava procedura, a rezultati se dobijaju za vrlo kratko vrijeme”, rekao je Knežević.
Rezultati testa su, pojašnjava on, gotovi za tridesetak minuta do jednog sata.
Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je, kaže Knežević, izuzetno ozbiljno, zbog čega su na snazi nove mjere s ciljem borbe protiv širenja infekcije.
“Za nekih sedam do deset dana bi trebalo da vidimo efekte mjera, sa preduslovom da smo poštovali mjere”, rekao je Knežević, napominjući da sve zavisi od nas.
Podaci, kaže on, pokazuju da dolazi do blagog pada broja novoinficiranih koronavirusom u Crnoj Gori.
Zdravstveni sistem i dalje, napominje, odolijeva trenutnoj epidemiološkoj situacije, a brojke još nijesu opterećujuće.
“Ne treba ispitivati krajnje granice zdravstvenog sistema”, istakao je Knežević.
Izvor: RTVCG