Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u oktobru iznosila je 1,96 milijardi eura, što je 0,5 odsto više nego u septembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,14 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

„U oktobru je za 22 radna dana realizovano skoro 1,22 miliona naloga, od čega 38,04 odsto u RTGS sistemu, a ostataka u DNS sistemu“, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 55,37 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 88,95 miliona EUR.

U oktobru za 11,99 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, te je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Izvor: Mina Business