Plasman među sedam najboljih i opstanak u A diviziji biće osnovni cilj golbal reprezentacije na Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu, kazao je selektor Nikola Čurović.

 

Crnogorska selekcija, u sastavu Goran Macanović, Miloš Ranitović, Nikola i Marko Nikolić i Mirnes Ramović, a predvođena selektorom Čurovićem, u ponedjeljak putuje za Tursku, a prvi meč odigraće u petak.

 

Crnogorski golbalisti nastup u elitnom rangu, među deset najboljih evropskih selekcija, izborili su plasmanom u finale B šampionata Evrope, početkom juna u finskom Lahtiju.

 

Igraće u A grupi sa Njemačkom, Turskom, Finskom i Grčkom.

 

Rivali u B grupi biće Litvanija, Ukrajina, Belgija, Španija i Rusija.

 

Po četiri prvoplasirane reprezentacije izboriće četvrtfinale, dok će najslabije selekcije iz obje grupe izgubiti status člana A divizije.

 

U niži rang, nakon nokaut faze, preseliće se i osmoplasirana reprezentacija.

 

Selektor Čurović kazao je da je zadovoljan pripremnim periodom i da njegovi izabranici spremni putuju na šampionat.

 

Prema njegovim riječima, tokom priprema pokazali su visok nivo forme i to mu uliva dodatnu dozu samopouzdanja pred takmičenje.

 

“Realizovali smo cjelokupan plan i program priprema. Nastupili smo na jednom od najvećih turnira, u finskom Ekspu, odradili smo mini pripreme u Italiji i dva ciklusa u Nikšiću, gdje su nam gosti bili reprezentativci Srbije i Slovenije. Smatram da smo potpuno spremni za takmičenje”, kazao je Čurović na konferenciji za novinare.

 

Govoreći o ambicijama u debitantskom nastupu u elitnom rangu takmičenja, Čurović je rekao da je postavljen realan i ostvarljiv cilj – opstanak u A diviziju, među sedam najboljih selekcija Evrope.

 

“Neće biti lak zadatak, jer se nalazimo u teškoj grupi sa evropskim prvakom, Njemačkom sa kojojm otvaramo šampionat – 5. novembra. U našoj grupi su još domaćin, Turska, Finska i Grčka. Svoju šansu tražićemo u duelima sa Finskom i Grčkom, da olakšamo put i obezbijedimo lakšeg rivala u četvrtfinalu“, rekao je Čurović.

 

On je istakao da će obaveza crnogorske reprezentacije biti da pruži svoj maksimum.

 

“U to ne sumnjam. Vjerujem u svoje momke, nadam se da ćemo se svi vratiti zadovoljni“, rekao je Čurović.

 

Kapiten Marko Nikolić kazao je da su momci svjesni težine zadatka, ali i da su veliki optimisti.

 

“Biti među deset najboljih u Evrope je veliki uspjeh i satisfakcija za sve do sada odrađeno. To nije slučajno, iza tog rezultata stoji ogroman rad, velika želja i odricanje. Za A diviziju imamo veliku želju i nadu, ambiciju i cilj. To je plasman među sedam najboljih i opstanak“, rekao je Nikolić.

 

On je kazao da crnogorski golbalisti nemaju iskustva igranja tako velikog takmičenja, navodeći da se ne mogu mjeriti mečevi i rivali iz B i C divizije.

 

„Bez obzira na sve odradili smo dobre pripreme, turnire u Finskoj i Italiji i spremni smo da pokažemo i dokažemo da nijesmo slučajno u A diviziji“, rekao je Nikolić.

 

Prema riječima iskusnog reprezentativca Gorana Macanovića, igranje u A diviziji rezultat je zajedništva i dobre energije koja vlada u crnogorskom paraolimpijskom pokretu.

 

On je istakao da uspjeh golbal reprezentacije dobija na značaju ako se uzme u obzir da je 2017. debitovala na velikom takmičenju i za četiri godine došla do najvećeg nivoa.

 

“Sve to daje mi za pravo da budem optmista, da ćemo ostvariti primarni cilj i ostati u A diviziji. Kao nepopravljivi optimista ne bih se iznenadio ako svojom hrabršošću postigemo i nešto više. Koliko će to biti teško govori činjenica da je pet reprezentacija sa EP u Tunskoj učestvovalo na POI u Tokiju“, rekao je Macanović.

 

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Igor Tomić kazao je da je plasmanom u A diviziju golbal reprezentacija ostvarila jedan od najvećih rezultata crnogorskog paraolimpijskog pokreta.

 

“To je prvi nastup neke naše reprezentacije u kolektivnom sportu u elitnom rangu. Posebno mi je drago što se sve ovo dešava u istorijskoj godini za Paraolimpijski komiet, u kojoj je osvojena evropska medalja u atletici, izboren plasman u A diviziju i osvojena olimpijska medalja“, rekao je Tomić.

 

On je naglasio da POK nestvarnu godinu završava nastupom golbal reprezentacije na EP A divizije u Samsunu.

 

“Kako god momci da odigraju u Samsunu, oni su za mene veliki heroji jer imamo pet registrovanih igrača , a nalazisemo se među deset najboljih evropskih reprezentacija”, zaključio je Tomić.