Na vijest da će OŠ “Radomir Mitrović” biti dio projekta FSCG i UEFA, nezadovoljni roditelji su se zapitali gdje će škola realizovati ove treninge, s obzirom na to da je kako su nam kazali “školski teren neuslovan”. Povodom tih navoda, kao i tvrdnje roditelja učenika ove beranske škole da je njihovo dijete na času fizičkog vaspitanja “palo i polomilo zub”, obratili smo se direktoru ove vaspitno-obrazovne institucije.

Na pitanje portala Mladi Berana na kojem terenu će biti održan Playmakers projekat, rečeno nam je da će se projekat sprovesti na terenu iznad škole, a kada uslovi to ne budu dozvoljavali, u maloj sali za stoni tenis.

“Playmakers je sportska aktivnost namijenjena djevojčicama od pet do osam godina i predstavlja zabavan i siguran način upoznavanja fudbala kroz kretanje, igru i magiju Diznijevog pripovijedanja. Cilj programa je da se osnaže devojčice da budu zdrave i samouvjerene, da se sprijatelje, nauče važne životne vještine i zaljube se u fudbal. Planirano je da se projekat sprovodi na sportskom terenu iznad škole a kada vremenski uslovi to ne dozvoljavaju onda u maloj sali za stoni tenis”, kazao nam je direktor OŠ “Radomir Mitrović”, Aleksandar Vujović.

Na naše pitanje da li OŠ “Radomir Mitrović” ima uslovno igralište koje garantuje bezbjednost djece, direktor odgovara:

“JU OŠ “Radomir Mitrović” od svog osnivanja tj. od 1975 godine ne posjeduje nikakav sportski objekat ni salu niti poligon za sportske aktivnosti. U ovom trenutku nastavu fizičkog vaspitanja izvodimo na poligonu iznad škole koji je Aktiv fizičkog vaspitanja zajedno sa upravom prilagodio i opremio, i jednu salu za stoni tenis i gimnastiku koja je opremljena spravama i rekvizitima za ove sportove. Takođe koristimo i poligone mjesne zajednice Hareme koji se nalaze pored stare srušene hale.
Fizičko vaspitanje je predmet koji sa sobom nosi i faktor rizika tako da je jedan od specifičnih predmeta. Učenici naše škole su bezbjedni u svakom trenutku pa samim tim i na času fizičkog vaspitanja. Bezbjednost djece je ugrožena od samog izlaska iz njihovih domova,samo pogledajte kako se vozi ulicama našeg grada i ako bismo to gledali sigurno da ne bismo djecu pustali ni da izlaze iz kuće a kamoli da idu u školu i da drže časove fiz vaspitanja. Radimo sa onim što imamo i koristimo poligone koji su nam dostupni,i to radimo na najbolji mogući način u odnosu na uslove koje imamo. Ovim putem vas pozivam da nas posjetite i obiđemo zajedno terene koji su nam na raspolaganju”, rekao je direktor Vujović.

Pitali smo i da li je Uprava škole upoznata sa navodima roditelja da se na “granatiranom betonu” od igrališta učenik ove škole povrjedio na času fizičkog vaspitanja i kako kažu roditelji, “polomio zub”.

“Ne znam šta znači pojam “grantirani beton”, ali su poligoni svakako od betonske podloge. Uprava škole nije upoznata da se ove godine neko povrijedio ili da je polomio zub. Kao što sam i rekao fizičko vaspitanje je predmet koji sa sobom nosi faktor rizka od povreda. Djeca se kreću, trče, skaču, igraju, takmiče i svakako da u tim uslovima i u nekom zanosu može da dođe do povrede. Naravno da je bilo slučajeva povreda u nekim prethodnim godinama recimo prelom ruke ili ključne kosti ali ništa neobično za ovaj predmet i svakako se dešava u svim školama. Recimo na prethodnom krosu jedan se dječak u zanosu da osvoji što bolji plasman bacio na ciljnu liniju i polomio ruku. Napominjem dešavaju se nepredviđene situacije ali ne tako često”, piše u odgovoru direktora škole.

Povodom koraka u cilju poboljšanja bezbjednosti djece na igralištu tokom časa fizičkog vaspitanja, direktor Vujović kaže:

“Djeca su u svakom trenutku bezbjedna pa i na časovima fizičkog vaspitanja. Trenutno radimo na tome da završimo projektni zadatak za izradu sportske hale i u tome nam pomaže Opština Berane. Kada to završimo slijedi idejno rešenje a onda izrada projekta. Sve ovo su koraci koje moramo da odradimo i priznajem da ide dosta sporo. Kada i ako uspijemo da sve to završimo ja se nadam da će Ministarstvo prosvjete raspisati tender i da će naša škola posle skoro 50 godina dobiti halu za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja. Do tada smo prinuđeni da radimo sa onim što imamo i da se snalazimo kako znamo i umijemo”, zaključuje Vujović.