Međunarodni Dan planete Zemlje – 22. april – obilježava se danas u više od 150 zemalja širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

Januara 1970. godine američki senator iekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izvještavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i odabira Denisa Hajesa za koordinatora.

Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao praznik postaje veoma uspješan u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz to senator Nelson sledeće godine proglašava treću nedjelju u aprilu kao „Nedjelju Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U sijenci Dana Zemlje 1971. godine Američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Dan planete Zemlje obilježava se širom svijeta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Stručnjaci upozoravaju da je čovjek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom svijeta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.

Kao ključni uzrok izumranja vrsta, stručnjaci navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.