Novi trostepeni model studiranja podrazumijeva osnovne studije u trajanju od tri godine, dvogodišnji master i trogodišnje doktorske studije, prenosi CDM.

U saopštenju Univerziteta Crne gore navedeno je da je Savjet za visoko obrazovanje, na osnovu pozitivnih izvještaja internacionalne komisije eksperata za visoko obrazovanje, akreditovao sve studijske programe UCG na svim nivoima studija prema reformisanom modelu, čime je i formalno zaokružen reformski proces na državnom univerzitetu koji započeo prije više od dvije godine.

“Nastava prema novom modelu na osnovnim studijama biće organizovana od studijske 2017/2018. godine, a na master studijama od 2020/2021. godine“, navodi se u saopštenju.
Broj studijskih programa na svim nivoima novog modela studiranja je 160, od čega ih je na osnovnim i na master studijama projektovano 114.

„Ovoj strukturi treba dodati 14 studijskih programa primijenjenih studija, 25 studijskih programa na doktorskim studijama, od kojih je jedan interdisciplinarni, i sedam novih interdisciplinarnih studijskih programa. Novim modelom, osim usklađivanja sa evropskim prostorom visokog obrazovanja, uspostavlja se mjerljiv standard kvaliteta nastave i usvojenog znanja, pozitivno utiče na mogućnost veće angažovanosti nastavnika na realizaciji nastave i na veće individualno posvećenje studentu, na povećanje mobilnosti nastavnika i studenata.

Bečelor diploma profiliše se na tržištu rada kroz jasne ishode učenja, dvogodišnje master studije donose napredna znanja, a doktorske studije dobijaju istinsku valorizaciju kroz doktorsku diplomu koja će imati veću primjenjivost na tržištu rada“, zaključuje se u saopštenju.