Delegacija Vlade Crne Gore, juče je bila u radnoj posjeti Opštini Berane.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za demografiju i omladinu i ministar sporta i omladine Dragoslav Šćekić, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa saradnicima i direktor Direkcija za putničku infrastrukturu Miroslav boravila je danas u radnoj posjeti opštini Berane. Na radnom sastanku sa načelnikom opštine Vukom Todorovićem, potpredsjednicima Mladenom Premovićem i Damjanom Ćulafićem sa saradnicima razgovarano je o prioritetima koji uključuju valorizaciju sjevera Crne Gore, unapređenje saobraćajne infrastrukture i podršku razvoju obrazovanja i sporta. .
Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović izrazio je zahvalnost Vladinoj delegaciji na posjeti, istakavši važnost razmjene ideja i rješavanja lokalnih problema. Posebno je istakao značaj podrške Vlade u stvaranju boljih uslova za mlade i stanovnike Berana.
Predsjednik Todorović osvrnuo se na stanje u našoj opštini sa posebnim akcentom na migraciju stanovništva, odnosno mladih iz našeg grada, te izrazio uvjerenje da će se u budućnosti, uz podršku Vlade, stanje u našoj opštini poboljšati i da će mladi imati bolje šanse za zaposlenje i život u našem gradu. On je naglasio da je novoizgrađeni putni pravac preko Bjelasice, odnosno Lubnica-Kolašin, od izuzetnog značaja za opštinu Berane, ali i za ostale sjeverne opštine, koji nas za znatno kraće vrijeme vodi u centralni dio zemlje. Predsjednik Todorović je na sastanku govorio i o projektima opštine koji su na pragu realizacije, a to su zapadna tribina gradskog stadiona, utvrda, put od Ulice Dušana Vujoševića do škole Vuk Karadžić, izgradnja vodovoda. snabdijevanje na Buču, izgradnja Postrojenja za prečišćavanje vode za piće, rekonstrukcija saobraćajnica i dr.
On je takođe naglasio da je u javnoj raspravi novi Strateški plan opštine Berane za period od 2024. do 2031. godine. Prema Todorovićevim riječima, na osnovu administrativnih pretpostavki, stvorili smo ambijent u kojem se može raditi i graditi u opštini Berane.
Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić izrazio je zadovoljstvo što su on i njegove kolege u službenoj posjeti Beranama.
“Imamo veliku misiju da ulažemo na sjever, što je stav 44. Vlade, da se sjever mora valorizovati. Berane su jedna od značajnih opština na sjeveru i posebnu pažnju treba posvetiti razvoju i unapređenju infrastrukture. Pristupačnost Berana je od velike važnosti i iz tog razloga u budućnosti moramo još intenzivnije raditi na poboljšanju saobraćajne infrastrukture. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Ministarstvo sporta spremno za kompletnu rekonstrukciju stare sportske dvorane pod Jasikovcem. Želimo da ga prilagodimo paraolimpijskim sportovima, odnosno planiramo izgradnju novog objekta koji će služiti ne samo paraolimpijcima za pripreme i takmičenja, već i građanima Berana i drugim sportistima. To će značiti nešto novo za Berane, Crnu Goru i region. U budžetu smo izdvojili sredstva za početak realizacije ovog projekta, a od opštine Berane očekujemo punu saradnju, kako bismo uskoro počeli sa radom. Također, učinit ćemo sve da Berane postane jedan od međunarodnih sportskih centara. Ovaj projekat je od suštinskog značaja za Berane za razvoj, ne samo sporta, već i turizma i privrede. U budućnosti planiramo i izgradnju malih sportskih terena, rekonstrukciju i adaptaciju postojećih. Trenutno radimo na izgradnji sportskih terena u okviru osnovnih škola Radomir Mitrović i Polica.
Ministar rada i socijalnog staranja Naida Nišić istakla je važnost poboljšanja ekonomske situacije u Beranama, sa posebnim osvrtom na borbu protiv nezaposlenosti i podršku teže zapošljivim kategorijama.
„Naš fokus je na Zavodu za zapošljavanje, odnosno njegovoj reformi, stvaranju dodatnih usluga koje će poboljšati položaj teže zapošljivih kategorija iz naših krajeva, otvaranju dnevnih centara za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i teškoćama u razvoju. , licenciranje drugih usluga preko dnevnih centara kao što su pomoć u kući odraslima i starima“, istakao je Nišić.
Ministar prosvete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović najavila je ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.
„Danas smo došli u Berane sa dobrim vijestima kada je u pitanju obrazovanje i obrazovna infrastruktura. Ovog ljeta u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” biće izvršena totalna rekonstrukcija zgrade, a investicija će iznositi više od milion eura. Takođe jučer je potpisan ugovor za projektovanje novog Dječijeg vrtića u Beranama, što znači da početak radova na novom objektu očekujemo već ove godine. Raspisan je tender za rekonstrukciju krova Gimnazije u Beranu čija je procijenjena vrijednost 290.000 eura. Takođe, biće rekonstruisan krov na Osnovnoj školi “Vukašin Radunović”, područno odjeljenje Buče, radovi će se izvoditi tokom ljeta, čija je procijenjena vrijednost oko 80.000 EUR. Izrada dokumentacije za dugo očekivanu fiskulturnu salu u školi Radomir Mitrović je u završnoj fazi. Tokom ljeta biće rekonstruisana jedna površina distribucija u okviru škole “Vladislav Rajko Korać”, u vrednosti od oko 40.000 EUR. Važno je napomenuti da smo u prethodnom periodu sve beranske osnovne i srednje škole opremili najsavremenijom digitalnom opremom. Raspisan je tender za nabavku potpuno novog namještaja za sve vrtiće, osnovne i srednje škole. Nadamo se da će, ako sve bude kako treba, taj proces biti završen tokom ljeta i da ćemo do početka nove školske godine imati novi namještaj u svim školama. Raspisali smo i tender za nabavku novih vozila za prevoz djece u seoskim sredinama”, rekla je ministarka Jakšić Stojanović.
Direktor Direkcije za putnu infrastrukturu Miroslav Mišić istakao je da je današnja posjeta opštini Berane primjer dobre prakse Vlade Crne Gore i jedinica lokalne samouprave.
“Ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva predstaviću aktuelne projekte koji se realizuju u oblasti putne infrastrukture na teritoriji opštine Berane, kao i projekte koje planiramo realizovati u narednom periodu. Prije svega, istakao bih projekat Berane-Rožaje, gdje je u toku kompletna rekonstrukcija saobraćajnice, koja će uz završetak puteva Rožaje-Špiljani i Berane-Ribarevina-Lepenac u velikoj mjeri poboljšati saobraćaj. infrastrukture na sjeveru Crne Gore. Spomenuo bih najvažniji projekat u zemlji, a to je izgradnja autoputa Bar – Boljare. Početak radova na dionici Mateševo-Andrijevica očekuje se krajem ove i početkom sljedeće godine. Planovi Vlade su da do kraja 2026. godine počne realizaciju projekta od Andrijevice do granice sa Republikom Srbijom, kako bi do 2030. godine Berane bezbednim i modernim putem bile povezane sa Podgoricom i ostalim delovima Crne Gore, kao što je autoput. Istakao bih i dobru saradnju opštine Berane i Ministarstva saobraćaja, a rezultat te saradnje je realizacija dobrih infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine Berane”.