Mladi Berana

Državna administracija ne poštuje Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori čime ugrožava živote građana koji su dio te zajednice, saopšteno je iz Kancelarije za ljudska prava Pokreta za promjene (PzP), piše portal RTCG.

Kancelarija za ljudska prava Pokreta za Promjene najoštrije osuđuje odnos državne administracije prema LGBT osobama i ističe da se preuzete obaveze od strane državnih institucija prema LGBT zajednici moraju poštovati.
Oni su reagovali zbog informacije NVO LGBT Forum Progres da se u proteklih godinu i po nije izdvajao novac za potrebe skloništa LGBT osoba koje je odbacila porodica.

Oni podsjećaju da se Vlada na to obavezala usvajanjem Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori za period od 2013. do 2018. Godine.

“Izražavamo spremnost da uz poštovanje postojećih kao i donošenje i sprovođenje novih zakonskih rješenja, zajedno sa NVO LGBT Forum Progres, intenzivno radimo na podizanju svijesti građana i građanki naše države o potrebi poštovanja i prihvatanja različitosti”, navodi se u saopštenju.
Pokret za Promjene podržava borbu LGBT Foruma Progres za ostvarivanje socijalne zaštite i pravde za LGBT osoba u Crnoj Gori.

“Prema informacijama iz NVO LGBT Forum Progres, u proteklih godinu i po dana, novac se ne izdvaja za potrebe skloništa. Dakle, sadašnja državna administracija ne poštuje pomenutu Strategiju, čime egzistencionalno ugrožava živote građana i građanki koji su ujedno i LGBT osobe”, zaključeno je u saopštenju.