Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak građana za prošlu godinu ističe 30. aprila podsjetili su iz Poreske uprave.

Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici – građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju.

Takođe, prijavu podnose obveznici koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka, iz inostranstva, po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupni mjesečni bruto iznos iznad 720 eura.

“Građani koji obavljaju registrovanu samostalnu djelatnost, odnosno preduzetnici, a oporezuju se po stvarnom dohotku, dužni su da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha”, navodi se u saopštenju PU.

Nerezidentni građani podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine građanima.