Stanovnici prigradskih naselja zatražili su od lokalne uprave i nadležnih državnih institucija da konačno pristupe detaljnoj regulaciji korita rijeke Lim, prenosi Dan.

 

Stanovnici prigradskih naselja zatražili su od lokalne uprave i nadležnih državnih institucija da konačno pristupe detaljnoj regulaciji korita rijeke Lim, prenosi Dan.

Kazali su da će, ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu, ponovo, prilikom porasta vodostaja rijeka morati da napuštaju svoje domove. Istakli su da je neophodno da se na kvalitetan način uradi obaloutvrda pored njihovih naselja i tako spriječi dalje izlivanje Lima.

,,Iskustva iz prethodnih godina nas uče da će nas Lim ponovo potopiti čim dođe do porasta vodostaja, jer se naše naselje nalazi pored same rječne obale. No, to nije bila dovoljna opomena nadležnim institucijama, jer nijesu ništa preduzeli da ovo pitanje riješe na valjan način. Zato zahtijevamo da se konačno počne sa izgradnjom odgovarajuće zaštite pored obala Lima, kako bi se spriječilo njegovo dalje izlivanje. Ako se to ne uradi bićemo suočeni sa istim problemima, kao i ranije, što bi nam dodatno pogoršalo i ovako težak život” , kazao je predstavnik stanovnika Riversajda Ramo Beća.
Stanovnici ovog naselja su podsjetili da su prilikom minulih poplava morali da napuštaju svoje domove.

Navode da su danima bili smješteni u magacinskim prostorijama bivše Fabrike celuloze i papira i na nekim drugim mjestima. Kazali su da se dešavalo da njihove barake, prilikom poplava budu pod vodom u visini od jednog metra.
,,Riversajd broji 400 stanovnika i svi oni žive teško.

Svi su oni uglavnom gladni i žedni, bosi i goli. Meću njima nije mali broj onih koji spas traže u kontejnerima za smeće. Posebno je pogubno to što ovdje djeca nemaju ni ono najosnovnije za život. Uz to, čim Lim malo nadođe naše barake se nađu pod vodom. Tada dolazi do uništavanja i to malo sirotinje što imamo, dok su mještani primorani da spas traže pod vedrim nebom. To su užasne slike koje napokom mopraju nekoga da opomenu”, istakao je Aldijan Šalja.
Posebne probleme stanovnicima beranske opštine prilikom poplava donosilo je izlivanje rijeke Bistrice koja je pretprošle godine u jednom naletu ugrozila više od sto kuća u naseljima Buče, Lužac i Pešca. Mještani ovih naselja ističu da je to bio dovoljan signal i opomena da se uradi odgovarajuća regulaciju Bistrice.

,,Poplave koje su poslednjih godina pogađale Berane su pričinile velike štete u našim kućama. Voda je plavila podrumske prostorije, natapala zidove i oštetila stvari koje više nijesu bile za upotrebu. Poslije toga u našim domovima je prosto bilo nemoguće ponovo organizovati neki normalan život. Sve ovo govori da se mora izvršiti regulacija korita Bistrice, jer ako se to ne uradi mi smo primorani da se selimo”, istakli su članovi porodice Stešević iz prigradskog naselja Pešca.
Mještani stacionirani oko Limskog mosta ističu da im, pored Lima, ozbiljne probleme zadaje i obližnja rječica Sušica koja se izliva iz neuređenog korita.

,,Sušica se, čim malo nadođe, izliva iz svog korita plaveći naše kuće. U više navrata smo slali dopise lokalnoj upravi da preduzme odgovarajuće mjere i ukoriti ovu rjerčicu, napominjući da za tako nešto nijesu potrebna neka naročita sredstva. Međutim, našem zahtjevu još uvijek nije udovoljeno. Zato ponovo upućujemo apel nadležnim službama da kanališu vodotoke pored naših kuća, jer je dalji opstanak u ovom dijelu naselja postao nemoguć”, naveo je Nedžad Memić.
Sličnog mišljenja su i stanovnici Donjeg Taluma koji tvrde da su poplavni talasi u minulom periodu usložnjavali katastrofalnie higijenske uslove koji vladaju u njihovom naselju.

,,U našem naselju na svakom koraku postoje potencijalni izvori zaraze, naročito za vrijeme poplava. Takvo stanje pogoduje infektivnim bolestima, što znači da je neophodno preduzimati odgovarajuće mjere kako bi se data situacija bar donekle popravila. Dovoljno je da neko dođe za vrijeme poplava i da vidi šta mi preživljavamo. Zato očekujemo da se konačno krene sa izgradnjom neke zaštite koja neće dozvoliti da Lim plavi naše ionako trošne i neuslovne kućice “, naglasio je Miljaim Imeri.

Iz lokalne uprave potvrđuju da bi bilo neophodno da se krene sa izgradnjom odgovarajućih obaloutvrda koje bi spriječile izlivanje rijeka iz svojih korita. Međutim, kako su naveli, radi se o izuzetno zahtjevnom projektu koji bi morala da isfinansira Vlada Crne Gore.
,,Mi smo svjesni da je izgradnja adekvatnih obaloutvrda pored Lima i Bistrice jedan od prioriternijih projekata u našem gradu. Međutim, radi se o milionskoj investiciji koju lokalna uprava nije u stanju sama da realizuje. Zato smo ovaj projekat kandidovali kod Vlade Crne Gore, očekujući da on dobije zeleno svijetlo. Važno je napomenuti da taj projekat treba da obuhvati kompletno ugroženo područje, jer dosadašnji parcijalni radovi na korićenju rijeka se nijesu pokazali kao odgovarajuće rješenje”, istakli su iz lokalne uprave.