Ukupno 12 mladih osoba iz romske populacije iz opština Bijelo Polje, Berane, Nikšić i Pljevlja potpisalo je ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca, saopšteno je iz NVO CAREP. Tokom ovog perioda, učesnici će se usavršavati u različitim zanimanjima u javnom i privatnom sektoru.

Plaćena obuka na radu je dio programa “Karijerna karta za mlade Rome/kinje – #OdEdukacijeDoZapošljavanja!”, koji je osmislila NVO CAREP u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore”, finansiranog od strane Evropske unije, a ko-finansiranog od strane Ministarstva javne uprave. Implementaciju projekta sprovode organizacije Help i Juventas.

“Stažiranje omogućava mladima da razvijaju i usavršavaju ključne profesionalne vještine poput komunikacijskih, analitičkih i timskog rada. Upoznaće se s različitim industrijama i sektorima, što će im pomoći da bolje razumiju tržište rada i prilagode svoje buduće karijerne ciljeve,” navedeno je u saopštenju NVO CAREP.

Program uključuje mentorski program, pružajući mladima priliku da uče od iskusnih profesionalaca i dobiju korisne savjete za svoj dalji razvoj. Uspješno stažiranje može otvoriti vrata za zapošljavanje kod istog poslodavca ili u istoj industriji. Takođe, mladi će imati priliku da izgrade kontakte i razviju profesionalnu mrežu koja će im biti korisna u budućnosti.

“Ovo je moje prvo radno iskustvo. Od kako je počeo Program, upoznao sam svoje kolege i odlično sam prihvaćen. Moje angažovanje u vrtiću veoma znači i zajednici jer ćemo raditi na motivaciji da više djece pohađa predškolsko obrazovanje. Da su ovakvi programi postojali prije 10 godina, možda bih danas završio fakultet za predškolsko obrazovanje. Ovakvi projekti daju mogućnost mladima iz romske i egipćanske zajednice da steknu vještine i osjećaju se jednako cijenjeno kao i svi drugi građani Crne Gore,” rekao je Bajram Ajrizaj, radno angažovan u JPU “Radmila Nedić” u Beranama.

U Programu učestvuje 12 poslodavaca, uključujući DOO Equicamp, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, JPU “Dragan Kovačević”, NVO Mozaik, DOO Umjetnički centar iz Nikšića, JZU Dom zdravlja Bijelo Polje, NVO Multimedijalni studio Bijelo Polje, DOO ADE MIX iz Bijelog Polja, Osnovna škola “Radomir Mitrović”, JPU “Radmila Nedić”, Udruženje za podršku Roma i Egipćana iz Berana i Komunalne usluge iz Pljevalja.

Adina Šahman, angažovana u NVO Multimedijalni studio Bijelo Polje, izjavila je: “Na poslu mi je super i radna atmosfera je prijatna. Zvanično sam počela da radim 3. juna i od tada sam naučila više o funkcionisanju NVO, aktivnostima i različitim radnim zadacima. Mnogo sam zadovoljna i vjerujem da ću mnogo naučiti za ova tri mjeseca”.

Projekat je osmišljen na osnovu rada NVO CAREP sa mladim Romima/Romkinjama i Egipćanima/Egipćankama u prethodnih pet godina, tokom kojih se pokazalo da mladi obrazovani pripadnici RE zajednice imaju manje prilika za zapošljavanje u poređenju sa vršnjacima iz većinske zajednice.

“Ova činjenica ukazuje na potrebu ekonomskog osnaživanja mladih nezaposlenih Roma i Egipćana kroz podsticaj zapošljavanja – sprovođenjem mjera aktivnog zapošljavanja, organizovanjem programa obuke na radu i zapošljavanja kod poslodavaca, te podizanjem nivoa informisanosti i znanja mladih Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki o institucionalnom okviru u oblasti zapošljavanja,” zaključuje se u saopštenju.