Mladi NkFilmovi beranskih režisera na Podgorica film festivalu

Zarada filmske industrije je opet u porastu i procjenjuje se da će sa zadnjim danom ove godine na globalnom nivou iznositi 41.7 milijardi dolara, prenosi CDM.

Ovo je porast od 2.7% u odnosu na prošlu godinu. Iako procentualno najveću zaradu donosi Sjeverna Amerika, porast na internacionalnom nivou iznosiće 2.7% odnosno 29.8 milijardi dolara.

Četiri filma ušla su u elitni “jedna milijarda” klub, a to su “Osvetnici: Rat beskraja” (“Avengers: Infinity War”), “Crni Panter” (“Black Panther”), “Svijet iz doba jure: Uništeno kraljevstvo” (“Jurassic World: Fallen Kingdom”) i “Neviđeni 2” (“Incredibles 2”).

“Venom” se našao na petom mjestu sa zaradom od 885 miliona dolara, a prate ga novi nastavak “Nemoguće misije” (“Mission: Impossible – Fallout”), “Dedpul” (“Deadpool”) i “Boemska Rapsodija” (“Bohemian Rhapsody”).

Ukupno 53 filma je dostiglo globalnu box office zaradu od 100 miliona, a jedno od najuspješnijih ostvarenja u ovoj kategoriji je triler “Mjesto tišine” (“A Quiet Place”) sa zaradom od 340 miliona dolara (dok je budžet iznosio 17 miliona dolara).

Zarada u 2018. godini bilježi porast od 50% u odnosu na 2008. godinu kada je ta brojka iznosila 27.7 milijardi, od čega je 11.1 milijarda zarada internacionalnog tržišta.