Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, u saradnji sa Opštinom Berane, a pod pokroviteljstvom Stalne radne grupe za ruralni razvoj zemalja Zapadnog Balkana organizovala je festival „Slow food“, 26. marta u Beranama.

Veliki broj izlagača, ali i posjetilaca učinio je da glavna gradska ulica zamiriše mirisima tradicije i prirode.

Ova inovativna manifestacija, nastala kao pandan aktuelnom trendu konzumiranja brze hrane, okupila je oko 50 izlagača sa Kosava, Albanije i Crne Gore.

“Cilj nam je da se okrenemo našoj tradicionalnoj kuhinji i podržimo naše prozvođače koji prave zdrave i tradicionalne proizvode. Ovo je samo prvi u nizu događaja koji se realizuje u okviru projekta prekogranične saradnje ove tri države ” kazala je direktorica Regionalne razvojne agencijae za Bjelasicu, Komove i Prokletije – Jelena Krivčević.

Slow food uključuje, ne samo, kvalitetnu hranu, već nastoji da njeguje tradiciju i stare recepte, promoviše domaće proizvođače, poštuje kulturu lokalnog područja.

Porodica Babović , na ovoj manifestaciji, predstavila se domaćim proizvodima, koje pravi u na katunu na Smiljevici.
“Naša porodica izdiže na planinu sa 70 ovaca i 10 krava. Pravimo sir, kajmak i ostale domaće proizvode. Ovim poslom se ne bavimo baš iz meraka, nego što nemamo drugog izbora”- objasnila nam je Bisa Babović.

Među izlagačima našao se i Dušan Joksimović bjelopoljski travar, nutricionista-dijetetičar koji se pola vijeka se bavi izučavanjem ljekovitog bilja.

” Posljednih godina ljudi sve češće biraju čajeve kao način liječenja, jer su postali svjesni koliko koristi imaju od konzumiranja čaja, kao i činjenice da upotrebe čaj nema nus posljedica kao od upotrebe medikamenata”- rekao je Dušan.