fikus grupa, minimalna zarada

Fokus Radne grupe za fiskalitete i parafiskalitete na rad koji je formiran u martu biće na pronalaženju optimalnog rešenja koje bi u velikoj meri zamjenilo troškove poslodavcu povećanjem minimalne zarade, saznaje Mina.

Prema podacima Ministarstva finansija i socijalnog starenja, ovo će se posebno odnositi na mikro i mala preduzeća gdje najviše zaposlenih prima minimalac.
′′ Potrebno je voditi računa o dugoročnoj stabilnosti i održivosti javnih finansija u uslovima mjera fiskalnog prilagođavanja, a u cilju smanjenja deficita javnih finansija i javnog duga “, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je saopštilo da je Radna grupa počela sa radom u aprilu, a sada se razmatraju svi predloženi scenariji socijalnog partnera.
′′ Sveobuhvatna analiza uticaja povećanja minimalne zarade i smanjenja poreskog opterećenja rada biće osnova za donošenje odluka, a po dogovoru svih socijalnih partnera “, dodaje se u saopštenju.
Rezultati Radne grupe predstavljeni su Savetu za konkurentnost i Socijalnom savetu u trećem kvartalu.
Radna grupa je, kako su se podsetili, odlukom Ministarstva privrednog razvoja formirana 22. marta.
Radna grupa koordinira Ministarstvo finansija i socijalnog starenja, a njeni članovi su, pored predstavnika tog resursa, i predstavnici Unije poslodavaca (UPCG), Saveza sindikata slobodne trgovine (USSCG), Saveza sindikata (SSCG) , Sekretarijat konkursnog saveta, Poslovni savez Crne Gore (MBA) i Privredna komora (PKCG).
′′ Kako su se socijalni partneri dogovorili da povećaju minimalnu zaradu na iznos od 250 evra, cilj Radne grupe je da pronađe optimalno rešenje za poboljšanje standarda zaposlenih sa minimalnom zaradom, a da ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnost privrede, kao i da se postigne neutralan efekat na budžet “, navodi se u saopštenju.
Osnovna pretpostavka iz koje je analiza da povećanje minimalne zarade povećava troškove poslodavca za minimalac, uz već visok teret poreza na rad.