Forum privrednika Crne Gore i Monaka održaće se danas, u okviru zvanične posjete crnogorske delegacije, predvođene premijerom Duškom Markovićem, toj kneževini, prenosi RTCG.

Iz Privredne komore (PKCG) su saopštili da će u fokusu skupa biti sagledavanje mogućnosti za unapređenje i poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, upoznavanje privrednika Monaka sa poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori, kao i crnogorskih sa biznis uslovima na tržištu zemlje domaćina.

Domaćin poslovnog foruma je potpredsjednik Privredne komore Monaka i predsjednik Federacije kompanija Monaka, Filip Orteli.

Na otvaranju će govoriti predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar ekonomije i finansija Monaka, Žan Kastelini.
“U sastavu privredne delegacije Crne Gore su predstavnici 13 kompanija iz prehrambene industrije, trgovine, saobraćaja, komunalne privrede, logističkih usluga, kao i lokalnih samouprava”, dodaje se u saopštenju.
Iz PKCG su rekli da je iskazano veliko interesovanje privrednika Monaka za uspostavljanje saradnje sa crnogorskim kolegama.
PKCG i Komora Monaka su u junu 2013. godine potpisale Sporazum o saradnji, u prisustvu princa Alberta drugog i crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, čime je otvoren prostor za intenzivnije ekonomsko povezivanje.

“Na forumu u Monaku biće upućen poziv investitorima da posjete Crnu Goru i uvjere se u potencijale za ulaganje posebno u energetici, poljoprivredi i turizmu”, navodi se u saopštenju.
Očekuje se da će skup, naročito kroz neposredne, bilateralne kontakte privrednika, doprinijeti valorizaciji brojnih potencijala za njihovu saradnju.