Republika Francuska donirala je Crnoj Gori 117.000 Fajzer vakcina. Pošiljku je ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović uručio francuski ambasador u Crnoj Gori, Kristijan Timonije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, ministarka je zahvalila ambasadoru na vrijednoj donaciji i istakla posvećenost i kontinuiranu podršku koju Francuska pruža Crnoj Gori od početka pandemije koronavirusa.
“Pandemija koronavirusa donijela je svijetu mnogo patnje i odricanja. Zaustavljene su životne aktivnosti na mnogim poljima. Granice nisu zaustavile širenje zaraze uprkos najsavremenijim metodama nadzora i praćenja. Danas slobodno možemo reći da dijelimo život na prije i poslije korone.Ipak, pandemijski period naučio nas je da samo zajedno, udruženi i solidarni možemo biti dio rješenja.Naš prijateljski francuski narod, pokazao je mnogo puta kako su prijatelji važni u teškim vremenima”, kazala je ministarka zdravlja.
Ona je naglasila da je Crna Gora do sada uspjela da obezbijedi preko milion i četiri stotine vakcina protiv COVID infekcije i pozvala građane da se vakcinišu kako bi se život vratio u normalu.
“Virus je i dalje tu, a mi imamo mogućnost da budemo brži i iskoristimo nauku koja nam je donijela vakcine kao spas od katastrofalnih posljedica koje COVID19 donosi.Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem da budete partneri u zajedničkoj borbi za povratak u normalnost, za život bez korone.Vakcinišite se, vakcine su spasile svijet u prošlosti! Zahvaljujući njima iskorijenjene su mnoge zarazne bolesti.I sada možemo učiniti isto!”, poručila je dr Borovinić Bojović.
Ambasador Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije izrazio je divljenje, ali i zahvalnost zaposlenim u zdravstvenom sistemu na, kako je kazao, neprestanom angažovanju i brizi. I gospodin Timonije posebno je istakao važnost imunizacije.
“Virus je, nažalost, i dalje prisutan i poprima još opasnije oblike. Stoga, treba raditi na mobilizaciji i nastaviti sa zajedničkom borbom. Najizloženiji su stariji i pojedine ranjive kategorije stanovništva. Moramo ih zaštititi i naš zadatak je da se vakcinišemo i da nastavimo da novim dozama održavamo otpornost našeg tijela. Neophodna je, dakle, najbolja zaštita”, poručio je francuski ambasador.
On je nagalasio da je i ovom donacijom Francuska željela da pomogne i pruži podršku u borbi protiv koronavirusa.
“Ambasador je pozdravio nedavno usvojene mjere koje će omogućiti vakcinisanim osobama nesmetano putovanje u ternutku kada, kako je naglasio, Francuska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom”, zaključuje se u saopštenju
Izvor: Rtcg