Mladi BAGimnazijalski volonterski klub: Aktivni smo tokom cijele godine

 

Klub volontera Gimnazije “Panto Mališić” broji oko sto članova koji se trude da učešćem u humanitarnim i društveno odgovornim akcijama naprave pozitivan pomak u društvu, kazao je Luka Novović gostujući u Jutarnjem programu Radio Berana, prenosi radioberane.me.

“Svjetski dan volonterizma smo obilježiti održavanjem sjednice, na kojoj smo govorili o budućim aktivnostima i sumirali iskustva iz protekle godine. Mi nastojimo da naš rad bude konstantan, tako da nije bilo konkretne akcije povodom ovog datuma. Prošle godine smo, uz pomoć profesorice Dragane Drobnjak, uveli neke reforme u sam klub, tako da je sada od prilike oko 100 učenika aktivno”, dodao je on.

Svjetski dan volonterizma se obilježava sa ciljem da se toga dana sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

“Veliki je broj aktivnosti u kojima smo učestvovali, ali ipak mogu reći da smo najviše posvećeni djeci sa smetnjama u razvoju. Mnogi od nas su prošli kroz jednogodišnju obuku u Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, a dio je imao priliku da završi seminar u Ulcinju i dobije sertifikat”, naglasio je Novović.

Osim humanitarnim radom, u okviru Volonterskog kluba, članovi i članice se bave i drugim društveno odgovornim radom, tako da učestvuju i ekološkim akcijama.

“Ove godine učestvovali smo u akcijama čišćenja Jasikovca i aerodroma. Imamo dobru saradnju sa lokalnim nevladinim organizacijama, Crvenim krstom, Dnevnim centrom i ostalima. Moram da napomenem da imamo i dobru saradnju sa upravom škole, koja izlazi u susret svim našim aktivnostima”, istakao je on.

Kako je najavio Volonterski klub će u narednom periodu nastojati da uspostavi bolju saradnju sa ostalim školama.