HRA

NVO Akcija za ljudska prava je objavila priručnik “Sloboda mirnog okupljanja u praksi Evropskog suda za ljudska prava”, koji, kako navode, predstavlja evropski standard prava na slobodu mirnog okupljanja.

“Radi se o minimalnom standardu koji Crna Gora mora da obezbijedi, što znači da ga državni organi, posebno policija, državni tužioci i sudije, moraju primjenjivati. Međutim, oni mogu da obezbijede i viši standard prava od onog koji je predstavljen u priručniku”, piše u saopštenju HRA.

Navode da priručnik objašnjava da pravo na slobodu mirnog okupljanja štiti samo ona okupljanja koja nijesu nasilna, tj. one učesnike okupljanja koji se ne ponašaju nasilno.

“Državni organi su dužni da tolerišu i mirna okupljanja koja nisu prijavljena, na primjer, ona koja nastanu kao spontana reakcija na neki događaj, a koja ne remete u većoj mjeri javni red i mir. Evropski sud je naglasio da su slobode okupljanja i izražavanja temelji demokratije i da se okupljenima na mirnom, a neprijavljenom skupu, mora obezbijediti dovoljno vremena da iznesu svoju poruku prije nego što se takvo okupljanje prekine”, navodi se iz te NVO.

Saopštili su da je priručnik je nastao u okviru projekta “Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru”, koji zajedno sprovode NVO Institut alternativa i Akcija za ljudska prava zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Autori su Tea Gorjanc Prelević i Stefan Šljukić iz Akcije za ljudska prava.

Izvor: RTCG