hravatska

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio da Hrvatska potpuno otvara granice prema više zemalja Evropske unije, ali ne i za susjedne države – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Granice se otvaraju za turiste iz deset evropskih zemalja. Plenković je kazao da do ove odluke dolazi zbog sjajnih rezultata proteklih dana.

“Uspjeli smo u prvom poluvremenu pobijediti epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmijenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Njemačku. Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu”, rekao je Plenković, prenose hrvatski mediji.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije koronavirusa.

loading…