Uslovi za odjavu i prestanak epidemije se stiču kada 28 dana nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), prenosi portal CdM.

U IJZ-u objašnjavaju da nema preciznih parametara kojima bi se mogao okarakterisati završetak ili suzbijanje epidemije u jednom trenutku. Kažu da domaći pojam “suzbijanje” je ekvivalent anglosanksonkom terminu koji je odomaćen i kod nas, a to je “kontrola”.

“S obzirom na broj slučajeva koji se registruje u posljednje vrijeme može se reći da je obolijevanje pod kontrolom ali kao što je i više puta naglašeno – još uvijek je rano za bilo kakvo slavlje”, poručuju iz IJZ.

Odjava epidemije, tj. njen prestanak, kako kažu, je druga situacija u praksi koja se zasniva na činjenici da registrovanih slučajeva nije bilo tokom dva vremena inkubacije.

“S obzirom da se u literaturi još uvijek najčešće “barata” sa inkubacionim periodom od 14 dana, uslovi za odjavu i prestanak epidemije se mogu steći 28 dana bez registrovanog slučaja. Ovo je opšte pravilo i nigdje kao takvo nije propisano već je više stav struke”, zakjučuje se u izjavi IJZ-a.

loading…